Zorg

Draag weer wit. Chatspreekuur over menstruatie

Van 8 t/m 12 juni is het Draag-Weer-Wit-Week. Voor het derde achtereenvolgende jaar houden ziekenhuizen in heel Nederland dan voorlichtingsbijeenkomsten en spreekuren per e-mail of chat over hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. Het Medisch Centrum Leeuwarden houdt op 9 juni een chatspreekuur.

buikpijn, acnes, verklevingen, buikoperatie, buik, ongesteld, menstruatie

Gynaecologen dr. Denise Perquin en dr. Marinka Post zitten dan van 20.00 tot 21.00 uur klaar om persoonlijke vragen over hevig menstrueel bloedverlies te beantwoorden, live via de chat. Inloggen kan via www.draagweerwit.nl.

Soms is veel gewoon té veel

Er zijn vrouwen die met een gerust hart een witte jeans dragen tijdens hun menstruatie. Maar een grote groep durft dit niet. Zo’n 20% van de vrouwen heeft namelijk last van hevig menstrueel bloedverlies (menorragie), blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. In Nederland gaat het om maar liefst 800.000 vrouwen. Veel vrouwen krijgen er pas na hun 35e mee te maken, bijvoorbeeld na het stoppen met de pil. Soms zijn myomen of poliepen de boosdoeners. De exacte oorzaak is lang niet altijd te achterhalen, maar om risico’s uit te sluiten is het wél belangrijk onderzoek te laten doen.

Doordat hevig bloedverlies meestal niet van de ene op de andere dag ontstaat, groeien vrouwen er in mee. Zij beseffen niet dat het om een medisch erkende aandoening gaat. Hiervoor bestaan echter meerdere eenvoudige medische behandelingen, zodat lichte kleding dragen weer wél een optie is. Schaamte speelt daarnaast nog te vaak een rol. Te weinig vrouwen stappen daardoor naar de (huis)arts of gynaecoloog. Terwijl hevig bloedverlies een zeer grote impact op iemands leven kan hebben, lichamelijk, psychisch én sociaal.

Draag-Weer-Wit-Week

Tijdens de landelijke Draag-Weer-Wit-Week wordt aandacht gevraagd voor dit onderschatte medische probleem. In ziekenhuizen in Nederland worden voorlichtingsbijeenkomsten en spreekuren per e-mail of chat georganiseerd, waarbij volop gelegenheid is vragen te stellen. Een overzicht van de deelnemende ziekenhuizen, data en tijdstippen is te vinden op www.draagweerwit.nl.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht