Zorg

Bacterie buiktyfus boosdoener galblaaskanker

Bacteriën kunnen een rol spelen bij het ontstaan van kanker. Daarvoor is nu biologisch bewijs geleverd door een onderzoeksgroep van celbioloog Sjaak Neefjes van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis. Zij toonden aan dat de bacterie Salmonella Typhi betrokken is bij het ontstaan van galblaaskanker, een in Nederland redelijk zeldzame vorm van kanker. 

steun, familie, liefde, getrouwd, ziek, kanker, euthanasie, familie, alzheimer, dementie, oud, samen

Bron: DvhN/ Corné Sparidaens

Galblaaskanker komt in Nederland weinig voor, maar in India en Pakistan wel geregeld. Ieder jaar krijgen zo’n 300.000 mensen de ziekte. Ontdekt is nu dat het komt doordat de bacterie die het in India en Pakistan veel voorkomende buiktyfus veroorzaakt, een gewone cel in kankercellen kan veranderen.

Volgens de onderzoekers zouden veel kankergevallen voorkomen kunnen worden, als tyfus op tijd wordt behandeld met antibiotica, vaccinatieprogramma’s en sanitaire verbeteringen in deze landen.

Eerder was wel al bekend dat een virus zoals HPV baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht