Zorg

Kaalheid bij vrouwen. Mooi zijn zonder haar

De diagnose kanker is al erg genoeg, maar dan verlies je ook nog eens je haar. Veertig vrouwen zetten hun grootste nachtmerrie om in een mooie herinnering aan die periode van strijdlustige kaalheid.

Meintje Haringsma verloor ook haar haar na chemo. Op ikhebkanker.blogspot.com schrijft ze haar ervaringen

Meintje Haringsma verloor ook haar haar na chemo. Op ikhebkanker.blogspot.com schrijft ze haar ervaringen

Vraag één aan de dokter: overleef ik het? Vraag twee: ga ik mijn haar verliezen? Op beide vragen kregen Claudia van Kessel (38) en Helga van der Meij (54) ‘ja’ te horen. ,,Ik vond het een vreselijk idee om mijn krullen te verliezen,” vertelt Van Kessel. Meteen na de eerste chemokuur begin 2013 was het zover: bij bossen. En dus nestelde ze zich zo snel mogelijk in de kappersstoel van een bekende haarwerkenzaak in Haarlem.

Daar zag Annemiek Sikkenk al jaren vrouwen binnenkomen die hun kaalheid zo snel mogelijk voor de buitenwereld willen verbergen. Begrijpelijk, maar zo onterecht. ‘Konden ze door hun tranen heen maar eens zien hoe mooi ze zijn’, zei ze tegen haar zus, fotograaf Carolien Sikkenk. Zij kwam op het idee er een project van te maken. ,,Op internet kwam ik alleen heel treurige foto’s tegen.”

Accepteren

In de haarwerkenwinkel werd Van Kessel gegrepen door Sikkenks oproep. ,,Ik moest mijn kale koppie leren accepteren. Bovendien leek het me een mooie herinnering aan een periode die voor altijd deel van mij zou uitmaken, maar ook voor mijn naasten als ik er niet meer zou zijn.”

Twee van de veertig geportretteerden, leven inmiddels – 2:jaar later – niet meer. En met twee gaat het heel slecht. Niet alle vrouwen die meewerkten aan het project zijn kankerpatiënt. Ongeveer een kwart heeft de auto-immuunziekte alopecia. Sikkenk: ,,Natuurlijk waren de emoties bij hen anders. Maar daarom niet minder heftig. Na een chemo komt je haar bijna altijd weer terug, maar als je op je 26ste je volle bos krullen verliest en weet dat alopecia ervoor zorgt dat je voor altijd kaal zult zijn… dat is moeilijk.”

Strijdlustig

Hoewel de aanleiding voor de foto’s negatief is, geldt dat zeker niet voor het eindresultaat. De vrouwen ogen vrolijk, guitig, strijdlustig. ,,Maar vooral zichzelf,” zegt Sikkenk die doorgaans popsterren als Ilse de Lange en Lenny Kravitz voor haar lens heeft.

De fotoshoots duurden minimaal een uur. ,,Pas als ik geloofde in haar blik, was ik tevreden,” aldus de fotograaf. Het eerste kwartier waren de meeste vrouwen verstijfd. Ogen opengesperd, schouders opgetrokken. Met ontspanningsoefeningen stelde Sikkenk ze op hun gemak.

Claudia van Kessel had dat zeker nodig: ,,Ik ben accountant, geen model.” En dan moest ook die pruik nog af. ,,Het moment dat ik hem afzette weet ik nog zo goed. Ik voelde me zo naakt en kwetsbaar.”

De fotograaf: ,,Zonder haar vallen ineens zo veel andere mooie dingen op: vorm van de lippen, sproetjes, jukbeenderen.” Bij Van Kessel zag ze een lange zwanenhals en felblauwe ogen, net als bij Helga van der Meij. Precies daarom besloot Sikkenk de foto’s in kleur af te drukken en niet zoals ze eerder van plan was van in zwart-wit.

Donshaartjes

Op het eindresultaat zien de geportretteerden details die een leek mist. Van der Meij: ,,Hier had ik mijn wimpers en wenkbrauwen niet meer. En bij haar zie je donshaartjes, zij moet aan het eind van haar kuur zijn geweest.” Kijken naar hun eigen kale hoofden is niet ongemakkelijk. ,,Ik ben trots op de mooie foto’s. Nu snap ik wat Annemiek zag in die kappersstoel,” zegt Van Kessel.

Toch zouden de twee hun ziekteproces niet zonder pruik overdoen. Haren zijn zo belangrijk, zeker voor vrouwen, weet Sikkenk nu nog beter. ,,Het is de omlijsting van je gezicht, het gordijntje waarachter je je kunt verbergen. Maar nu blijkt hoe mooi en vrouwelijk je bent ook zonder haar, hoop ik dat we het schrikbeeld iets hebben kunnen verzachten.”

De expositie Bold (stoer) is vanaf zaterdag 6 juni te zien in galerie Gang in Haarlem. Ook verschijnt er dan een boek met de foto’s.

www.expo-bold.com

Dit verhaal is gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht