Zorg

Problemen door zachte lenzen. Hoe voorkom je dit?

Steeds meer mensen belanden met hoornvliesontstekingen in het ziekenhuis. De boosdoeners: slecht schoongemaakte zachte lenzen, die een heerlijk nestje vormen voor bacteriën.

contactlens, contactlenzen, ogen, lenzen, lens

Mensen bestellen hun lenzen vaker via internet en krijgen dan veelal geen duidelijk advies over de juiste manier van reinigen, stelt oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam. Hij en zijn collega’s waarschuwen dat wie zijn zachte lenzen schoonmaakt met kraanwater in plaats van speciale vloeistof en nooit zijn bewaarbakje uitkookt, een grote kans loopt op een hoornvliesontsteking en blijvend wazig zicht.

Meer problemen

De specialisten in het VUmc in Amsterdam kregen tot vorig jaar zo’n 80 gevallen per jaar binnen, maar zaten vorige maand binnen 2 weken al op vijf patiënten. ,,En dit is het topje van de ijsberg. Wij krijgen als academisch centrum de ernstige gevallen, daar komen al die mensen die zich bij de huisarts of het streekziekenhuis melden nog bij,” zegt oogarts Ype Henry.

Transplantatie

Ook het Oogziekenhuis in Rotterdam constateert een stijgende trend, meldt oogarts De Faber. Vorig jaar kwamen er vijfhonderd mensen met een hoornvliesinfectie binnen. Vijftig van hen moesten een week in het ziekenhuis blijven, tien hadden zelfs een transplantatie nodig.

Zachte lens

Zo’n 80 procent van de lensdragers heeft de zachte variant. Juist die is – indien niet goed schoongemaakt – een ‘heerlijk nestje voor bacteriën’, stellen de artsen. Door even in het oog te wrijven of door een zandkorreltje kunnen kleine wondjes in het hoornvlies ontstaan. Doorgaans zijn die binnen een dag weer hersteld, maar niet als je er een zachte lens overheen plakt. De napjes sluiten het oog af en bacteriën hebben vrij spel.

Tips

Als lenzen goed worden onderhouden, merkt de drager ze nauwelijks op. Bij verkeerd gebruik kunnen contactlenzen voor veel ellende zorgen. Zo kan het hoornvlies beschadigen of ontsteken. Door het volgen van deze tien tips, kunt u veel problemen voorkomen.

TIP 1: Zeer goede hygiëne

TIP 2: Gebruik lenzenvloeistof één keer en gooi het dan weg

TIP 3: Volg de richtlijnen voor het gebruik van de lenzen

TIP 4: Gebruik lenzen nooit langer dan aangegeven

TIP 5: Zorg voor schone handen bij het aan- en uitdoen

TIP 6: Vervang iedere drie maanden het contactlensdoosje

TIP 7: Draag geen lenzen tijdens het slapen

TIP 8: Draag geen lenzen tijdens het zwemmen

TIP 9: Gebruik lenzen onder controle door een erkende optometrist of contactlensspecialist

TIP 10: Draag contactlenzen niet continu, maar doe ze iedere dag een paar uur uit en draag dan een bril

Let op! Bezoek bij pijn en/of roodheid die niet binnen 12 uur na het uitdoen van de lenzen verdwijnt zo spoedig mogelijk een arts!

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht