Zorg

Screening halveert sterftekans borstkanker

Vrouwen tussen de 50 en 74 jaar die regelmatig worden gescreend op borstkanker, hebben een veel kleinere kans om aan de ziekte te overlijden als ze deze blijken te hebben. Het gaat internationaal om een 40 procent lagere kans, in Nederland zou het zelfs om 50 procent gaan.

borstamputatie, borsten, borst, borstkankerDat blijkt uit een groot onderzoek van 29 experts uit 16 verschillende landen. Zij hebben meerdere studies naast elkaar gelegd en zijn tot deze conclusies gekomen.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine. Vanuit Nederland deed Harry de Koning, arts-epidemioloog en hoogleraar Maatschappelijke Gezondheidszorg en Screening Evaluatie aan het Erasmus MC in Rotterdam mee aan het onderzoek.

In Nederland worden vrouwen tussen de 50 en 74 jaar om de twee jaar opgeroepen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht