Zorg

Beademingsmachine voor slaapapneu blijkt gevaarlijk

Een beademingsmachine voor een speciale groep patiënten met slaapapneu en hartfalen blijkt een grotere kans op plotselinge hartdood te geven. Enkele tientallen Nederlandse patiënten hebben van hun academische ziekenhuis te horen gekregen dat ze moeten stoppen met het gebruik.

Adaptive Servo Ventilatie, machine voor centraal slaapapneu.

Adaptive Servo Ventilatie, machine voor centraal slaapapneu.

Kleine groep

Longarts Peter Wijkstra van het UMC Groningen benadrukt dat het maar om een heel kleine groep gaat. Alleen de tweehonderd Nederlandse patiënten met een specifieke vorm van apneu, centraal slaapapneu, en daarvan nog alleen het deel dat lijdt aan een verminderde pompfunctie van het hart.
Het overgrote deel van de honderdduizend Nederlandse patiënten met apneu heeft zogeheten obstructief slaapapneu, dat vaak samenhangt met overgewicht. Hun keel zakt tijdens de slaap dicht zodat hun adem stokt waardoor ze na een tijdje slaaptekort krijgen en allerlei bijkomende ziektes. Deze groep wordt in bijna alle algemene ziekenhuizen behandeld en krijgt vaak een soort luchtmasker voorgeschreven, een CPAP-machine. Met deze groep is niets aan de hand.

Groter risico

Zo’n tweehonderd patiënten met centraal slaapapneu gebruiken een geavanceerde beademingsmachine, de Adaptive Servo Ventilation (ASV). Uit een recent internationaal onderzoek is tot verrassing van de onderzoekers gebleken dat ASV-gebruikers met een verminderde pompfunctie van het hart een groter risico hebben op plotselinge hartdood. Normaal gesproken lopen mensen met die vorm van hartfalen een kans van 7,5 procent op plotselinge hartdood, bij gebruikers van de ASV blijkt die kans 10 procent.

‘Schrikken’

,,We hadden dat niet verwacht, die uitkomst was best schrikken”, zegt Wijkstra. ,,We kennen de oorzaak nog niet. We weten alleen dat het een zeer uitgebreid onderzoek is waarin deze patiënten langere tijd gevolgd zijn in meerdere landen. Het is dus een zeer serieus te nemen risico.”
De vier universitaire ziekenhuizen in Nederland die deze tweehonderd patiënten behandelen, benaderen alleen hun patiënten die hartfalen hebben. In het UMCG hebben tien mensen het verzoek gekregen te stoppen met de ASV en is van twintig mensen gevraagd om gegevens over hun hartconditie. ,,Voor sommige mensen die moeten stoppen is het heel teleurstellend. Deze machine was voor hun echt een uitkomst omdat niets anders hielp”, zegt Wijkstra.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht