Zorg

Nederland en Canada gaan infectieziektes te lijf

Nederland en Canada gaan nauw samenwerken om infectieziektes te bestrijden. De landen willen onder meer dat er minder antibiotica worden gebruikt, zodat ziektes in de toekomst behandelbaar blijven. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft daar zaterdag afspraken over gemaakt met haar Canadese collega Rona Ambrose.

antibiotica, pillen,

Doordat antibiotica overmatig en onzorgvuldig worden gebruikt, zijn steeds meer bacteriën ongevoelig voor de werking ervan. Ziektes die makkelijk te genezen zijn zoals blaasontsteking dreigen daardoor weer dodelijk te worden. Jaarlijks overlijden zo’n 25.000 mensen in Europa aan ziektes die niet meer verholpen kunnen worden vanwege die antibioticaresistentie.

Schippers en Ambrose stellen daarom samen voorzorgmaatregelen op om bacteriële infecties te voorkomen. Daarbij willen ze ervoor zorgen dat antibiotica minder worden gebruikt in de veehouderij en dat er nieuwe antibiotica worden ontwikkeld.

De ministers gingen met elkaar in gesprek naar aanleiding van de Global Health and Security Agenda (GHSA). Dat is een initiatief van de Amerikaanse president Barack Obama om infectieziektes te bestrijden en te voorkomen. Nederland en Canada hebben daarin een leidende rol. In september wordt een topoverleg gehouden in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Schippers zal daarbij aanwezig zijn

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht