Zorg

‘Kanker is zielig; longkanker eigen schuld’  

Als mensen longkanker krijgen, is dat niet hun ‘verdiende loon’. Dat is de boodschap van de campagne van Longkanker Nederland die maandag begint. ,,Als iemand vertelt dat hij of zij kanker heeft, wordt er vaak geschokt gereageerd vanuit de omgeving. Maar als het om longkanker gaat, is ‘een roker zeker’ de eerste gedachte”, zegt Marcel Canoy, voorzitter van Longkanker Nederland.

Video thumbnail for youtube video Pil kan leven verlengen bij longkanker

,,Ongepast”, vindt Canoy. ,,Ik ben een enorme voorstander van een actieve campagne om roken te ontmoedigen. En ethische discussies over in hoeverre iemand verantwoordelijk gehouden mag worden voor de levenskeuzes, moet zeker gevoerd worden. Maar niet op het moment dat iemand een verschrikkelijke dodelijke ziekte heeft als longkanker.”

Ieder jaar overlijden meer dan 10.000 mensen aan longkanker, de meesten overlijden binnen een jaar nadat de diagnose is gesteld. Ongeveer vier van de vijf mensen met longkanker zijn een roker. ,,Maar dat doet niets af aan het punt dat we af moeten van het ‘eigen schuld, dikke bult’ stigma”, zegt Canoy. Hij hoopt dat mensen door de campagne gaan nadenken voordat ze vooroordelen hebben over mensen met longkanker. (ANP)

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht