Zorg

Hoe leg je een kind uit dat papa of mama naar het ziekenhuis moet?

Hoe leg je aan een kind van 2 jaar uit dat papa of mama even niet meer thuiskomt? Miriam Smit-Vuijk zocht tevergeefs naar een voorleesboek, dus maakte ze er zelf een.

Boek_ziekenhuis

Duizenden kinderboeken, maar geen enkel dat gaat over een papa die naar het ziekenhuis moet, ontdekte Miriam Smit-Vuijk (39) uit Leidschendam toen haar man een hartoperatie moest ondergaan. Ze zocht op internet, in de bieb, in de boekhandel, maar vond niets om haar dochtertje Isa toen 2,5 voor te lezen. ,,Er zijn vooral boekjes die gaan over een ziek kind, niet over een zieke papa of mama.” En dat terwijl er wel veel jonge, zieke ouders zijn, schat Smit-Vuijk: ,,440.000 mensen tussen de 20 en 45 worden jaarlijks opgenomen, stel dat een kwart daarvan kleine kinderen heeft, dan heb je een flinke groep.”

Voorlezen

Ook bij Stichting Lezen & Schrijven stonden ze ervan te kijken dat een dergelijk kinderboek nog niet bestond, vertelt Roel Govers, die namens de stichting voorlezen promoot. Hij is blij dat Smit-Vuijk zelf een boek heeft gemaakt: ,,Kinderen willen voorgelezen worden over dingen die hen interesseren. Als papa of mama naar het ziekenhuis moet, willen ze daar meer over weten.”

Pedagoog

Maar wat je een peuter of kleuter wel en niet vertelt, is lastig, zegt Smit-Vuijk. Ze is in het dagelijks leven geen kinderboekenschrijver, maar communicatiemanager. Bij een pedagoog won ze advies in: ,,Je wilt je kind niet onnodig ongerust maken. Ik heb eerst nog overwogen te zeggen dat papa naar het buitenland moest voor werk, maar een kind hoe klein ook maak je niets wijs. Bovendien moet je van een openhartoperatie herstellen als je thuiskomt.” En dus moest kleine Isa in elk geval weten dat haar vader naderhand even niet zo goed met haar zou kunnen spelen.

In Papa moet naar het ziekenhuis vertelt papa aan zijn dochter Chrissie dat hij naar het ziekenhuis moet. Die nacht komt er in Chrissies droom een stethoscoop tot leven die haar het ziekenhuis laat zien. Smit-Vuijk maakte ter inspiratie foto’s van bloeddrukmeters en bedden die op en neer bewegen. Geen bloed, geen operatiekamer: ,,Als kinderen daar meer over willen weten, kunnen ouders altijd besluiten meer te vertellen.”

Andere wereld

Bas de Mol, hartchirurg in het AMC in Amsterdam ,,Kinderen komen in een andere wereld terecht: andere luchtjes, zieke mensen en witte jassen. Dat is goed uitgelegd in dit boek.” De Mol denkt dat alle zieke ouders er baat bij hebben, zo ook patiënten met een aangeboren hartafwijking: ,,Zij moeten vaak onder het mes als ze net een gezin hebben. Hun kindjes zijn bang en bezorgd. Als je ze dan gerust kunt stellen, helpt dat ook de patiënt,” zegt de arts. ,,Een ouder die weet dat zijn kinderen bang zijn, is zelf angstiger en dat vergroot de kans op onrust en verwardheid bij een operatie die toch al heel ingrijpend is.”

Papa moet naar het ziekenhuis, voor kinderen tussen de 2 en 6 jaar, is bij alle boekhandels verkrijgbaar (19,95). Er is ook een versie Mama moet naar het ziekenhuis.

Meer info op www.naarhetziekenhuis.nl.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht