Zorg

Immuuntherapie bij kanker. Hoe zijn de resultaten?

Wereldwijd wordt met spanning naar een Brits kankeronderzoek gekeken. Een nieuwe behandeling van huidkanker laat spectaculaire resultaten zien. Deze immuuntherapie zou wel eens het wondermiddel voor veel meer soorten kanker kunnen zijn. ‘Dit is een doorbraak die je maar één of twee keer meemaakt.’

zonnen, zonnebank, zon, bruin worden, vakantie, kanker, huidkanker,

Honderden kankerpatiënten die vorig jaar nog uitbehandeld waren, wacht een nieuw leven. Zij namen deel aan wereldwijde studies naar het effect van immuuntherapie. Zo ook een Nederlandse man met huidkanker. Hij zat ruim een jaar geleden nog in de wachtkamer van internist-oncoloog John Haanen in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Machteloos. De jonge vader had melanoom, de agressiefste vorm van huidkanker met uitzaaiingen naar de lever, longen en lymfeklieren.

Werking Immuuntherapie

Vier jaar geleden had Haanen misschien chemotherapie aangeraden, al was het effect waarschijnlijk minimaal geweest. Maar nu heeft de professor röntgenfoto’s in zijn computer waarvan de tumor niets meer te zien is. Compleet verdwenen, weg. Met dank aan de nieuwe immuuntherapie. “Wow. Dat dit mogelijk is,”zegt Haanen opnieuw met verwondering.

Haanen deed evenals het LUMC mee aan een wereldwijde studie naar immuuntherapie, geleid door het Britse Institute of Cancer Research. De onderzoekers ontwikkelden een methode om met het eigen afweersysteem de kankercellen aan te vallen, zonder alle bekende chemische troep. De patiënt kreeg een cocktail van eiwitten ingespoten dat de kankercellen opspoorde en vernietigde. Normaal gesproken zijn kankercellen onzichtbaar voor het eigen afweersysteem.

De nieuwe therapie werkte spectaculair goed. Van de 945 melanoompatiënten die wereldwijd aan de studie meededen, was bij meer dan de helft (58 procent) de tumor drastisch gekrompen en ‘beheersbaar’ geworden, of zelfs compleet verdwenen. “Ik ben in een jubelstemming. Ik ben al tientallen jaren een believer van immuuntherapie, maar het duurde lang voor deze doorbraak kwam. Dit is beter dan we hadden kunnen dromen,” zegt Haanen in een toespraak tot zijn collega’s op een groot congres in Chicago. De onderzoeksresultaten brachten 30.000 van de meest vooraanstaande medici op het gebied van kanker in vervoering.

Hoeveel mensen hebben melanoom?

In Nederland hebben zo’n 5400 mensen melanoom; zo’n achthonderd mensen per jaar overlijden eraan. Haanen verwacht dat hij jaarlijks zes- tot zevenhonderd mensen met uitgezaaide huidkanker kan helpen, onder wie straks ook een groep patiënten bij wie de ziekte in een vroeger stadium wordt ontdekt.

Tamar Nijsten, hoogleraar dermatologie bij het Erasmus MC, is al net zo lyrisch. Hij moest de ergste gevallen doorsturen naar oncologen als Haanen, maar beiden wisten dat een patiënt met veel uitzaaiingen de dood in de ogen keek. “Melanoom is onder huidkanker het moeilijkste te behandelen. Als je het slechtste kindje uit de klas kunt helpen, kun je op je vingers natellen dat het ook grote gevolgen zal hebben voor de behandeling van álle kankers. Dit wordt een heel belangrijk jaar,” voorspelt Nijsten.

Uitgezaaide melanoom

Patiënten met uitgezaaide melanoom moeten bij hun arts navragen of zij in aanmerking komen voor deze behandeling, meent hij. “Neem geen genoegen met het label ‘uitbehandeld’. Niet iedereen zal in aanmerking komen voor immuuntherapie, maar onderzoek het.”

Ook bij bepaalde vormen van huid-, nier-, long- en darmkanker boekten het Britse Institute of Cancer Research al goede resultaten met immuuntherapie, bleek op het congres in Chicago. Het belooft een standaardtherapie tegen kanker te worden, naast of in combinatie met de traditionele behandelingen als chirurgie, chemotherapie en bestralingen.

Dure behandeling

Het gejubel is gegrond, zegt ook Philippe Lambin, oncoloog bij het Maastricht UMC+. “Dit is een doorbraak die je één of twee keer in je professionele leven meemaakt.” Wel waarschuwt hij dat vooral de kosten zo’n 80.000 tot 100.000 euro per behandeling nog een grote drempel zullen vormen. Ter vergelijking: een jaar chemotherapie kost de verzekeraar zo’n duizend euro.

Jaarlijks krijgen 101.214 Nederlanders kanker; ruim tienduizend patiënten overlijden. Hoogleraar Lambin: “We kunnen helaas nog niet van tevoren uitmaken op wie deze immuunbehandeling effect zal hebben. Maar ook als je slechts een kleinere groep zou behandelen, loopt het gigantisch in de cijfers. Er komt ongetwijfeld een grote discussie met de verzekeraars over deze behandeling.”

Bijwerkingen immuuntherapie

Overigens kan de immuuntherapie ook ernstige bijwerkingen hebben. Denk aan auto-immuunziekten zoals chronische ontsteking van de dikke darm en ontstekingen van de schildklier. Maar die zijn goed te behandelen, zegt Nijsten van het Erasmus MC. Volgens hem is het een kwestie van tijd voor de kankersoorten het afweersysteem weer kunnen ontlopen. “Kanker is ongelofelijk slim. Ze past zich heel snel aan de omstandigheden aan en verandert de spelregels. Maar laten we niet pessimistisch worden. We zijn als artsen al dolblij dat we iets hebben gevonden waarop tumoren reageren en waardoor patiënten langer blijven leven.”

Ook Haanen blijft optimistisch. De jonge vader die hij behandelde, is nu al een jaar kankervrij. “En dat is nog maar één voorbeeld.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht