Zorg

Koortslipvirus helpt tegen huidkanker

Kwaadaardige moedervlekken blijken gevoelig voor het herpesvirus. Patiënten die ermee worden behandeld leven langer, blijkt uit een grootschalig onderzoek.

Koortslip, lippen

Koortslip ( Foto: NDC Mediagroep/DVHN)

Het virus waar je doorgaans een koortslip van krijgt, blijkt een wapen in de strijd tegen de zeer agressieve vorm van huidkanker melanoom. Een wereldwijde studie geleid door het Britse Institute of Cancer Research toont aan dat mensen met uitgezaaide melanoom langer kunnen leven, tot wel ruim 3 jaar, als ze ermee worden behandeld.

Nederlandse specialisten reageren enthousiast. Melanoom bestrijden met een aangepast herpesvirus – je krijgt er dus geen koortslip van – blijkt op twee manieren effectief, zegt immunoloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) Sjoerd van der Burg: ,,Het maakt de kankercel kapot én activeert het immuunsysteem om tumoren elders te bestrijden.”

Melanoom

Melanoom – waar jaarlijks in Nederland zo’n 5400 mensen mee te maken krijgen – is een sterk stijgende doodsoorzaak. In 2000 stierven 470 mensen aan deze vorm van huidkanker, in 2013 al 800. Verbranding in de zon is de grote boosdoener. Zeker bij Noord-Europeanen met een lichte huid ontstaan snel kwaadaardige moeder- en pigmentvlekken.

De melanomen zijn lang niet altijd operatief te verwijderen, komen vaak weer terug en zaaien gemakkelijk uit. Chemotherapie helpt meestal niet. Daarom is sinds een aantal jaar immunotherapie het alternatief. Van der Burg: ,,Het afweersysteem moet zo hard vechten tegen de kankercellen dat het op een gegeven moment uitgeput is. We dienen dan eiwitten toe die het uitgebluste immuunsysteem weer triggeren de kanker te bestrijden.”

Immunotherapie

Die immunotherapie werkt inmiddels zo goed, dat de recent ontdekte virusaanpak nog wel verbeterd moet worden om dat te evenaren, stellen de deskundigen. Van der Burg: ,,De virustherapie zorgt voor levensverlenging, maar slaat slechts bij 16 procent van de patiënten aan. De allernieuwste immunotherapie tot wel bij 50 procent van de patiënten.” Een andere beperking van de virustherapie is dat het ín de tumor geïnjecteerd moet worden en die dus aan de oppervlakte van het lichaam moet zitten. De Groningse medische microbioloog Toos Daemen ziet desondanks wel mogelijkheden: ,,Denk aan hoofd-halskanker, baarmoederhalskanker, vaginale- en anale tumoren.” Daemen verwacht op termijn veel van een mix van de bestaande immunotherapie én de virusaanpak. ,,Een combinatie kan heel waardevol zijn, niet alleen om levens te verlengen, maar ook om te voorkomen dat tumoren terugkomen.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht