Zorg

Bescherm uw huid, voorkom huidkanker

Huidkanker komt steeds vaker voor, op steeds jongere leeftijd. Bij de meeste vormen van huidkanker is de zon de boosdoener. Met de zomer – en de vakanties naar zonnige bestemmingen – in aantocht is het goed om te weten hoe u verantwoord kunt zonnen.

zonnen, zonnebank, zon, bruin worden, vakantie, kanker, huidkanker,

In Nederland krijgen elk jaar zo’n 50.000 mensen te horen dat ze huidkanker hebben. Het gaat in totaal om 70.000 huidtumoren, want bij sommige patiënten is sprake van meerdere tumoren. In 20.000 gevallen gaat het om plaveiselcelcarcinoom. De zon is vrijwel altijd de veroorzaker van deze vorm van huidkanker. Ook bij de andere typen huidkanker speelt de zon een belangrijke rol. We zien steeds meer mensen met meerdere tumoren en zeer uitgebreide zonneschade. In deze zonneschade kan weer een nieuwe tumor ontstaan. Mensen met huidkanker worden ook steeds jonger; zo komt het bij mensen in de dertig steeds vaker voor.

Tips om verantwoord te zonnen

Zoekt u de zon op. Dan kunt u zelf veel doen om huidkanker zoveel mogelijk te voorkomen. Wat zoal? De tips op een rij:

  • Smeer u goed in: ruim, dik en frequent. Start ermee 15 tot 30 minuten voordat u de zon opzoekt. Bij een zeer lichte huid is beschermingsfactor 30 tot 50 nodig, terwijl dat bij een iets getinte huid factor 5 tot 10 is. Uit onderzoek blijkt dat goed insmeren ervoor zorgt dat UV-straling minder DNA-schade geeft in de huid. Maar let op: insmeren betekent niet dat u langer kunt zonnen!
  • Laat kinderen een T-shirt en petje dragen. Ook kalende mannen moeten hun hoofd bedekken of insmeren.
  • Draag een goede zonnebril.
  • Blijf op het heetst van de dag uit de zon.
    Wees er alert op dat u ook bij bewolking kunt verbranden. Bewolking laat 80% van de zonnestralen door. En zelfs een parasol beschermt niet 100% tegen UV-straling.
  • Houd er rekening mee dat u in het water of op het strand sneller verbrandt door reflectie van zonlicht.
  • Doe de zonnehemel of zonnebank de deur uit! Het voorbruinen onder een zonnebank beschermt namelijk niet tegen verbranden in de zon. Maar vooral: de straling van bruiningsapparatuur vergróót het risico op huidkanker.
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht