Zorg

Erasmus MC test middel tegen asbestkanker

Artsen van het Erasmus MC in Rotterdam hebben mogelijk een nieuw middel gevonden tegen asbestkanker. Het universitair medisch centrum is inmiddels een proef begonnen met negen patiënten. Dat maakt het Erasmus MC op zijn site bekend.

asbest, asbestkanker

Foto: NDC Mediagroep

De eerste inspuitingen bij de proefpersonen zijn al toegediend. Het proefmiddel bestaat uit ‘getrainde’ dendritische cellen die de eigen afweer moeten helpen bij het opruimen van de kankercellen in het lichaam. Dendritische cellen zijn onderdeel van het immuunsysteem en controleren het lichaam voortdurend op ziekteverwekkers en lichaamsvreemde stoffen.

Een groot voordeel is dat dit middel amper bijwerkingen zal hebben, in tegenstelling tot een chemokuur, aldus het Erasmus MC.

Nog geen genezing

Nog nergens ter wereld is genezing van asbest mogelijk. In Nederland krijgen jaarlijks vijf- tot zevenhonderd mensen deze levensbedreigende longziekte. De meeste patiënten sterven binnen een paar maanden.

De negen proefpersonen zitten in een zogenoemde cleanroom, een uiterst schone laboratoriumruimte, op de dertiende verdieping van het universitair medisch centrum. Of er volgend jaar een vervolgstudie komt is nog niet duidelijk. Dit hangt ervan af of er geld voor is, aldus het Erasmus MC.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht