Zorg

Peuters lopen zonder angst achter hun bal het water in

Met het stijgend aantal zonuren neemt ook de kans op ongelukken in en om zwembad en recreatieplas toe. Vooral jonge kinderen lopen gevaar: zij zien het gevaar van water niet en zijn in een oogwenk verdronken, geluidloos. Het enige wat helpt: houd ze constant in de gaten.

baby, kinderen, kind, vakantie, gezin, zwemmen, diploma, water

Iedere ouder weet hoe ondernemend kleine kinderen zijn. Ze ontdekken de wereld om zich heen en laten zich daarbij door niets of niemand beperken. Dat kan in de buurt van water helemaal verkeerd aflopen. ,,Jonge kinderen kunnen in een klein laagje water al verdrinken en daar maken ze geen geluid bij,” zegt Ilja van Alten van VeiligheidNL. ,,Ouders blijven onderschatten hoe snel en geruisloos dat gaat.”

Verdrinking

Verdrinking is bij kinderen van 1 tot 5 jaar een van de belangrijkste doodsoorzaken.  Het overkwam in 2013 recentere cijfers zijn niet bekend zes kinderen tot 5 jaar, op een totaal van negen kinderen tot 15 jaar. De meeste slachtoffertjes gaan niet kopje onder in zee of in het zwembad, maar gewoon thuis, in bad, in de vijver of zelfs in een emmer. ,,Je denkt dat het huis een veilige omgeving is. Ouders realiseren zich niet dat juist daar hun kind kan verdrinken. Dat zoiets kan gebeuren, terwijl ze zo dichtbij zijn,” zegt Anne Marie Oudesluys-Murphy, hoogleraar kindergeneeskunde in Leiden.

Onderschatten

Zij deed vorig jaar onderzoek naar verdrinkingsgevaar bij kinderen. Het probleem is dat ouders overschatten hoe goed hun kind de situatie kan inschatten, terwijl ze onderschatten waartoe hij fysiek al in staat is. ,,Veel ouders denken dat hun kind heus goed oplet. Maar als een bal in het water rolt, willen kinderen er achteraan. Of ze willen een bal vangen en vallen dan in het water.”

Voor jongetjes is het gevaar groter dan voor meisjes. Verdrinking is bij jongens van 2 tot 4 jaar doodsoorzaak nummer één. ,,Jongens zijn vaak avontuurlijker, waar meisjes voorzichtig zijn. Dat zie je ook bij andere ongelukken, zoals vergiftiging.”

Wat gebeurt er als je kind in het water raakt?

Jonge kinderen die in het water vallen, snappen niet wat hen overkomt. Ze lijken te bevriezen en zinken meteen naar de bodem. In een mum van tijd dringt het water hun longen en luchtwegen binnen. Na 2 minuten raken ze bewusteloos.

Dat heeft in sporadische gevallen fatale gevolgen, maar kan ook leiden tot opname in het ziekenhuis. Het overkwam in 2013 94 kinderen tot 13 jaar. ,,Die moeten dan aan de beademing op de intensive care, een traumatische ervaring voor de ouders,” weet de Groningse kinderarts Joke Kieboom. ,,Een enkele keer komt een kind daaruit met hersenschade of ernstige spasticiteit.”

Zwemles

Bij oudere kinderen kun je nog hameren op het halen van alle zwemdiploma’s. In deze categorie is een gebrek aan zwemvaardigheid vaak de oorzaak van ongelukken bij het water. Maar peuters hebben nog geen zwemles. Steeds meer zwembaden bieden peuter survivalzwemmen aan, waarbij de jongsten zich met een paar basisvaardigheden leren te redden in het water. De vraag is of die lessen het aantal verdrinkingsdoden onder 5 jaar kunnen terugdringen.

Kinderarts Kieboom betwijfelt dat. ,,Als je kinderen watervrij maakt, zijn ze minder bang voor water. Dat helpt niet bij verdrinking.” Ook Oudesluys-Murphy ziet peuterzwemlessen niet als de heilige graal. ,,Die lessen zorgen er met name voor dat een kind later sneller leert zwemmen. Maar een peuter kan het gevaar van water zelf niet inschatten. Kinderen van die leeftijd kunnen zichzelf niet redden in het water.”

Toezicht

Alleen met beter toezicht valt winst te behalen. Ouders die hun kinderen in de buurt van water geen moment uit het oog verliezen. ,,Het is onvoldoende om in bad een ouder kind te vragen even op zijn broertje of zusje te letten. En in het zwembad moet je er niet vanuit gaan dat de badmeester alles ziet. Er moet altijd een ouder of verzorger toezicht houden.”

In de buurt van open water kunnen ouders hun kroost zelfs het best op een armlengte afstand houden, raadt Reddingsbrigade Nederland aan. ,,Kleine kinderen zijn mobiel en in een oogwenk zijn ze verdwenen,” stelt directeur Raymond van Mourik. ,,Ouders moeten er bovenop zitten, er is geen andere optie.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht