Zorg

De valkuilen van de vakantie – Column Mariëlle de Vries

Twee weken vakantie. Ik had er zin in. Vier dagen naar Keltfest om te fotograferen, met nicht van zestien naar een concert van Pokey LaFarge in de Oosterpoort in Groningen en een familiedag in Friesland. Het kon niet op met leuke dingen. En ik was vooral benieuwd hoe het met afvallen zou gaan. Ik had me een ding voorgenomen. De wijzer van de weegschaal mocht niet weer richting de honderd kilo.

Marielle de Vries (Foto: Myrte Venema)

Marielle de Vries (Foto: Myrte Venema)

Op de dag van het vertrek naar Keltfest had ik ’s ochtends vroeg nog een afspraak met mijn voedingsdeskundige. We maakten een plan de campagne, waarin ik wel wat alcohol kon drinken en gezonde keuzes zou maken. Donderdagavond ging dat plan gelijk al de mist in. Ik eindigde met teveel whisky op in mijn tent. Ik had er niet echt bij gesnaaid. Dat was dan weer positief. De volgende ochtend aan het ontbijt at ik twee bruine boterhammen met kaas en dronk water en een bekertje sap. De rest van de dag maakte ik eigenlijk alleen maar gezonde keuzes. ’s Avonds beperkte ik de alcoholinname tot twee glazen whisky en een slok honingrum en kroop ik redelijk op tijd mijn tent in. Ik had gedacht dat ik met dat laatste meer moeite zou hebben. Het was nogal gezellig. Zittend op strobalen, genieten van het goede gezelschap en de warmte van het kampvuur.

Valkuil

Op de zaterdag van het festival trapte ik, tijdens het fotograferen, in een oude valkuil. Hoewel ik keurig bleef eten, niks op het terrein kocht en toch wat snoep bietste bij bevriende standhouders, vergat ik genoeg te drinken. Aan het einde van de dag had ik dan ook een knallende koppijn, die ik probeerde te verdrijven met een paar liter water en geen alcohol bij het kampvuur. Omdat ik zo met goed eten bezig was, vergat ik dat vochtinname ook belangrijk is. Het waren van die kleine dingen waar ik niet bij nadacht maar wel bewust van werd. Ik nam me dan ook voor om het de volgende dag anders te doen. Dat lukte. Ik dronk genoeg, at weer wat slechter en bedacht me dat het een leerproces is.

Pluspunt

De donderdag na Keltfest bleek op de weegschaal bij de voedingsdeskundige dat ik tot op de gram gelijk gebleven was. Pluspunt. Wel kwamen we tot de conclusie dat ik het in de vakantie lastiger vind om regelmatig te eten, dan wanneer ik aan het werk ben. Ik sta later op. Vergeet tussendoortjes en pak toch makkelijker iets ongezonds. Inmiddels ben ik weer aan het werk. Worden de eetmomenten weer bijgehouden en is het gezonde eten daardoor makkelijker vol te houden. Mijn volgende kleine doel lijkt me de komende weken haalbaar… Minder dan 95 kilo wegen.

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht