Zorg

Wat is uw geboortedatum? – Column Gerdien Boeringa

Het valt op dat deze vraag mij wel heel vaak gesteld wordt. Bij ieder ‘contactmoment’ met de huisarts, poli van het ziekenhuis, apotheek, specialist, een hulpverlener, zorgorganisatie, hulpmiddelverstrekker of paramedici komt steevast deze vraag naar voren. Wie redelijk gezond is en af en toe een afspraak maakt bij de huisarts geeft zonder na te denken antwoord. Maar iemand die veel te maken heeft met de medische molen wordt er weleens ontzettend zat van.

Col.4-afb.2

Als ik iets moet regelen –en dat moet ik nog weleens- beantwoord ik soms een paar keer per dag of een paar keer per week deze zo belangrijke hamvraag. In eerste instantie is bij bellen mijn naam niet belangrijk maar wél mijn geboortedatum. Sterker nog: ik bén mijn geboortedatum.

Bij het invoeren van het antwoord op “wat is uw geboortedatum?” geeft de computer bijbehorend naam en adres. Deze gegevens koppelt men terug naar de patiënt / cliënt. Hier klinkt dan een soort verwachtingsvol ‘Eureka!’ alsof het volledige plaatje van naam, adres en geboortedatum dé oplossing is voor alle problemen. Let u maar eens op dat toontje. In ieder geval is alles nu kompleet, niets aan de hand. Toch gaat er alsnog heel veel mis in dit cirquit. Vanaf 2014 ben ik mijn ergernissen bij gaan houden. Inmiddels heb ik al heel veel slechte communicatie, missers, klungelig handelen, dom + sloom en/of omslachtig gedoe, irritante telefonische keuzemenu’s enz. verzameld.

Telefonisch heb ik een afspraak gemaakt (“wat is uw geboortedatum?”) bij de specialist. Op desbetreffende maandag meld ik me bij de balie: “Goedemorgen, ik heb om 10.15 een afspraak bij dr. O….” “Kwart-over-tien….. eens even kijken… wat is uw geboortedatum?” “30 Februari 1965” “30 Februari 1965…tik-tik-tik…. Heeft u uw ponskaartje bij u?….. Ja, dank u wel… tikkerdetik…Mevrouw Boeringa…. Hier zie ik u staan…. Ja, klopt hoor (lees: u zwetst niet uit uw nek)… kwart over 10. U mag plaatsnemen in de wachtkamer…” “Goed”

Ik wacht en wacht en wacht, in tussentijd melden zich nog meer geboortedata. Ze mogen ook allemaal plaatsnemen in de wachtkamer. Maar dan word ik hèhè opgehaald door de poli-assistent. “Mevrouw Boeringa…??..!!.. U mag meelopen…stap-stap-stap…mag u hier even plaatsnemen… “ Ze bestudeert één van de dossiers die ze in haar hand houdt… “Eh…. oww… wat is uw geboortedatum?” “30 Februari 1965” “Oh ja… dan klopt het toch…. (doet een extra formulier in het dossier en steekt deze in de houder naast de deur)… de dokter komt zo bij u”

Op woensdag bel ik maar eens even met de apotheek…: Ring-ring…”Goedemorgen met Gerdien B. Maandag ben ik bij dokter O. geweest en deze heeft nieuwe medicijnen voorgeschreven. Maar er is nog steeds niets bezorgd… klopt dit?” “Eens even kijken… wat is uw geboortedatum?” “30 Februari 1965” De assistente herhaalt mijn geboortedatum en tikt deze in. Maar ze blijft tikken en intikken en toch blijft het stil. Zo’n 3 minuten luister ik naar gezucht en gerammel op het toetsenbord gevolgd door gemopper over het nieuwe computerprogramma: “Mevrouw Boeringa??… ik bel u terug.”

Later op de dag gaat de telefoon, opnieuw de apotheek: “Mevrouw Boeringa, dokter O. heeft geen recepten gestuurd. Wij gaan even kontakt opnemen… Later op de dag gaat weer de telefoon; dit keer is het de doktersassistent: “Mevrouw Boeringa, wij zijn zo juist gebeld door uw apotheek maar er staat niets in ons systeem over medicatie… eens even kijken nog… wat is uw geboortedatum?” “30 Februari 1965” “30 Februari 1965…oh…, sorrie, ik moet even naar een ander scherm…(stilte)… mag ik nog één keer uw geboortedatum?” “30 Februari 1965” “Der-tig-fe-bru-a-ri-ne-gen-tien-vijf-en-zes-tig” typt de poli-assistent.“Oh, wacht eens even, ik kom hier iets tegen… Mevrouw Boeringa, ik zal even overleggen met dokter O. want dit moet via de arts… dag hoor”

Later op de dag gaat de telefoon; de apotheek belt weer: “Mevrouw Boeringa…? Er is een recept binnengekomen maar hier kan je niets mee: het gaat om slechts 3 tabletten. Deze kunt u vandaag nog verwachten en dan gaan we er even achteraan zodat de rest nageleverd kan worden…” Allemachtig, ik word hier moe van. Ik word hier zó moe van. Gelukkig kan ik terugvallen op een rots in de branding: mijn geboortedatum. Deze laat ik mij door niets en niemand afpakken!

Gerdien Boeringa (50) schrijft met een scherpe blik over haar -niet altijd over rozen gaande- leven. Haar lijf laat het steeds meer afweten en hierdoor zijn medici, hulpverleners en omslachtige instanties orde van de dag. Psychische kwetsbaarheid, relaties, het heden of verleden: in deze column komen verschillende onderwerpen voorbij. Met als troefkaart een behoorlijk portie humor en zelfspot…

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht