Voeding

Langer leven met noten en pinda’s

Mensen die minstens 10 gram noten of pinda’s per dag eten hebben een lager risico om te sterven aan diverse doodsoorzaken dan mensen die dit niet doen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht, uitgevoerd onder ruim 120.000 Nederlandse mannen en vrouwen van 55-69 jaar.

SCAN Pinda / Pinda's

Foto: NDC Mediagroep

De sterfteverlaging was het sterkst voor luchtwegenaandoeningen, ziekten van het zenuwstelsel en diabetes, gevolgd door kanker en hart- en vaatziekten. Het verband is bij mannen en vrouwen even sterk, stellen de onderzoekers.

Voedingsstoffen

Pinda’s en noten bevatten allebei bepaalde voedingsstoffen, zoals onverzadigde vetzuren, diverse vitamines, vezels, antioxidanten en andere bioactieve stoffen, die mogelijk kunnen bijdragen aan de verlaging van de sterfte. In tegenstelling tot pinda’s werd geen verband gevonden tussen sterfte en consumptie van pindakaas. Dat komt vermoedelijk door de nadelige gezondheidseffecten van zout en transvetzuren in het broodbeleg.

De onderzoekers hielden het eetgedrag en de sterfte onder de deelnemers (ruim 58.000 mannen en 62.000 vrouwen) sinds 1986 bij. De resultaten van het Maastrichtse onderzoek zijn gepubliceerd in het toonaangevende International Journal of Epidemiology.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht