Zorg

Zijn vrouwen ongezonder?

Vrouwen zijn anders dan mannen. Dat klinkt als een open deur, maar onze gezondheidszorg is one size fits all. Of de dokter nu een vrouw of een man als patiënt heeft. Uit een bundeling van onderzoeken door specialisten en hoogleraren in opdracht van Women Inc. blijken grote verschillen. “Er moet meer maatwerk komen,” vindt directeur Jannet Vaessen van het vrouwennetwerk. Het probleem aan de hand van zes stellingen.

Sire

Vrouwen hebben altijd wat. Vooral hoofdpijn.

Een bekend vooroordeel, zegt Vaessen. “Klachten van vrouwen worden vaak weggezet alsof het aan hen ligt.” Overigens zit er wel een kern van waarheid in. Vrouwen hebben vaker last van migraine (mannen hebben weer vaker clusterhoofdpijn). Waarom is onbekend. Wel is zeker dat hormonen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van de vreselijke hoofdpijnen.

De kans je bijwerkingen krijgt van de medicijnen die je slikt, is 60 procent groter als je vrouw bent.

Medicatie werd vroeger alleen getest op mannen. “Vrouwen werden bewust buiten onderzoeken gehouden. Ze konden zwanger zijn en slikten vanaf de jaren zestig ook nog eens de pil, waardoor de hormoonspiegel verstoord kon raken,” zegt Vaessen. Maar omdat medicijnen ook nu nog vaker op mannen worden getest, blijken de dosering en werking voor vrouwen soms heel anders dan gedacht. Daardoor hebben ze veel meer kans op bijwerkingen.

Een vrouw kan een hartinfarct krijgen zonder dat iemand dat doorheeft.

Bij hart- en vaatziekten is het verschil tussen mannen en vrouwen het duidelijkst. Vrouwen hebben heel andere symptomen dan mannen en gek genoeg wordt een hartinfarct dan snel over het hoofd gezien, terwijl de schade aan het hart dan groot is. Vaessen: “In 2006 bleek uit onderzoek dat een hartinfarct bij vrouwen in 54 procent wordt gemist. Een stil hartinfarct noemen ze dat.”

Nogal logisch dat vrouwen duurder zijn in de gezondheidszorg. Mannen hebben nu eenmaal geen baarmoeder.

Ja en nee. Vrouwen worden 20 procent vaker opgenomen in het ziekenhuis dan mannen, maar zelfs als je alle opnames voor zwangerschap, bevalling en kraambed weglaat, liggen vrouwen nog altijd 10 procent vaker in een ziekenhuisbed.

Het verschil tussen man en vrouw begint al in de baarmoeder.

Bij de ontwikkeling van jongetjesbaby’s zorgt testosteron het mannelijke geslachtshormoon ervoor dat het immuunsysteem zich minder goed ontwikkelt. Jongetjes zijn daardoor vaker ziek dan meisjes. Op hogere leeftijd verandert dat.

Vrouwen zijn het sterke geslacht.

Vrouwen worden gemiddeld 83, mannen 79,5. Maar vrouwen kunnen niet echt genieten van die extra 3,5 jaar. “Oudere vrouwen brengen minder jaren in goede gezondheid door,” zegt Vaessen. Ze kampen bijvoorbeeld met de lichamelijke beperkingen van twee of meer chronische ziekten en hebben meer kans op een beroerte of hartinfarct. Als je puur naar de kwaliteit van leven kijkt, hebben mannen juist zeven jaar voorsprong.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht