Beweging

De Hardroker – Zomertijd (Jacob Stelwagen)

Eerst het goede nieuws. Fit Mei Femke is een van de hoofdonderdelen van de zomerprogrammering van Omrop Fryslân. Dat is prima, want bewegen is hip, schijnt, en bewegen met de hulp van een podcast is zelfs überhip, schijnt. De Belgen weten dat al langer, want zij hebben al jaren een dame die Evy heet. Dat hebben ze gemerkt ook. Liefst 541 dagen deden onze zuiderburen ooit over een kabinetsformatie. Een volk met uithoudingsvermogen dus. Kan geen toeval zijn.

IMG_2687

De theorie. Het werkt echt ontzettend simpel. Een geluidsbestand downloaden van de website van Omrop Fryslân of bij iTunes, koptelefoon op en gaan. Het geluidsbestand bestaat uit muziek en uit Femke de Walle, die zegt wanneer je mag wandelen en wanneer je moet rennen. Tussendoor spreekt ze je nu en dan blijmoedig en bemoedigend toe, met zwoele stem: “Je bent al bijna op de helft. Denk om je tempo, je moet er gewoon bij kunnen praten.” You’ll never walk alone.

De uitgangspositie. Ik rook dertig tot veertig sigaretten per dag (jajajajaja, weet ik ook wel). Ik baal wanneer de schoonmaaksters ’s ochtends vroeg eerder in het Omropgebouw zijn dan ik. Dat betekent dat ik het alarm op de bovenverdieping moet uitzetten. Twee trappen heen en twee trappen terug. Dat zijn er eigenlijk vier te veel. Ik heb een chronisch slaaptekort, eet onregelmatig en stiekem vind ik de afstandsbediening de beste uitvinding van de vorige eeuw. En de eeuw daarvoor. En die daarna ook eigenlijk. Als ik een gehaktbal braad (kan ik! echt!), dan bewaak ik de tijd als volgt… Een sigaret op de ene kant, een op de andere, water erbij, deksel erop en twee sigaretten laten sudderen. Stil maar. Ik weet het.

De praktijk. De eerste podcast duurt iets langer dan mijn gehaktbal. Ik vind dat lang. De eerste minuten zijn het probleem niet echt. Maar op het moment, dat Rob de Nijs begint te zingen over zijn banger hart heb ik het gevoel, dat dat van mij het elk moment kan begeven. Als Femke dan zegt, dat ik bijna (jeuh! echt?) op de helft ben, heb ik de neiging iets heel erg onaardigs terug te roepen. Na een kwartier ben ik niet meer in staat die neiging langer te onderdrukken. De exacte woorden weet ik niet meer, waarschijnlijk zijn ze ook niet publicabel, maar de mevrouw die me net op dat moment op de fiets inhaalt, kijkt meteen opzij. Ze ziet er niet heel blij uit. Bij deze alsnog mijn excusues. Het was niet persoonlijk bedoeld.

Zomertijd associeer ik nog altijd met mooi weer en lange dagen. Niks mis mee, maar nu even wel. Ik beweeg me… Nee, ik strompel, hobbel en struikel me hoestend, proestend, zuchtend, licht vloekend en hevig zwetend door mijn eigen dorp. Alles in het volle zicht. Ik zie hoe ik vanuit de huizen wordt nagekeken. In die blikken zie ik een mengeling van ongeloof, medelijden en leedvermaak. Allemaal volkomen terecht, maar dat terzijde. Vanaf volgende week worden de dagen weer korter. Ik ben er voor de verandering blij mee.

Jacob Stelwagen  (39) presenteert elke werkdag tussen zes en negen uur ’s ochtends het radio-programma Fryslân Fan’e Moarn (Omrop Fryslân). Hij rookt, heeft een zittend beroep en doet al jaren niets aan sport. Toch doet hij in het kader van de zomercampagne van de Omrop mee aan het programma Fit Mei Femke en is hij op 13 september deelnemer aan de Simmer Yn Fryslân-loop in Burgum. Zijn vorderingen (of het gebrek eraan) zijn wekelijks te volgen op Gezondheid & Co

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3348 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht