Zorg

Migraine. ‘Weg met die bonkende misselijkmakende pijn’

De huidige medicatie om ernstige migraine te voorkomen schiet tekort, merken een miljoen patiënten dagelijks. ,,Het werkt een paar maanden en dan komen de aanvallen weer terug”. Met de nieuwe middelen in aantocht is er eindelijk hoop.

migraine, hoofdpijn, kater, slapen, slaapprobleem,

Bron: Flickr/ Mislav-m

Pascale Lucassen (46) is een van de miljoen patiënten met ernstige migraine. Al sinds ze 8:jaar oud is, kampt de Utrechtse met de extreme hoofdpijnaanvallen. Zonder medicatie heeft ze er zelfs 12 per maand. ,,Ik heb middelen om de aanvallen te bestrijden, maar het liefst wil je ze natuurlijk voorkomen. Daarvoor ben ik nu aan de zoveelste variant toe. Hiervoor was het een anti-epilepsiemiddel, nu slik ik pillen tegen een hoge bloeddruk. Ze werken echter steeds maar een paar maanden. Dit voorjaar ging ik van 12 naar 4 aanvallen per maand, nu zit ik alweer op 6.”

Nieuwe medicatie

Lucassen kijkt reikhalzend uit naar de nieuwe ‘anti-CGRP-medicatie’ die het aantal aanvallen met de helft moet reduceren. Deskundigen verwachten namelijk dat de nieuwe middelen een duurzamere werking hebben dan de huidige medicatie. Een miljoen patiënten in Nederland met ernstige migraine (minstens 2 aanvallen per maand) slikken nu medicijnen die eigenlijk voor iets anders bedoeld zijn, maar die ‘toevallig’ wel werken. Antoinette Maassen van den Brink, farmacoloog aan het Rotterdamse Erasmus MC, gelooft in de nieuwe aanpak: ,,Het voorkomen van migraine is niet meer een neveneffect van een epilepsie- of bloeddrukverlager. Nu wordt direct het eiwit CGRP aangepakt dat de hersenzenuwen prikkelt. Dus in plaats van dat een middel een van de routes van A naar B verspert, wordt nu de directe weg geblokkeerd.”

Internationaal onderzoek

Hoofdpijnprofessor Michel Ferrari van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) doet na de zomer een grootschalig internationaal onderzoek naar de nieuwe medicatie. Zijn de resultaten net zo goed als de eerste Amerikaanse studies laten zien, dan verwacht Ferrari dat de nieuwe middelen over 3 tot 4 jaar beschikbaar zijn.

Lucassen wacht met ‘plezier’: ,,Ik kom hier zeker niet vanzelf van af en het zou geweldig zijn als ik het merendeel van mijn aanvallen structureel kan blokkeren. Daarbij klinkt eens per maand een injectie beter dan elke dag pillen slikken.” Dan is het nog zwaar genoeg, vertelt Lucassen, directeur van twee basisscholen, over een aanval: ,,Als er toch migraine opkomt en de spuit werkt niet, dan lig ik 2 dagen in een donkere kamer in bed. Een bonkend hoofd, vreselijk misselijk.”

Aanpak

Farmacoloog Maassen van den Brink: ,,Migraine gaat veel verder dan een beetje hoofdpijn. Deze nieuwe middelen zijn nieuw gereedschap in de behandeling. Als we straks van nog een grotere groep weten dat ze werken, kunnen we ook behandelingen op maat maken, bijvoorbeeld afgestemd op vrouwen, die meer last van migraine hebben dan mannen.”

De nieuwe middelen lijken niet geschikt voor mensen met een lichtere vorm van migraine. Maassen van den Brink: ,,Het is niet raadzaam om constant medicatie te gebruiken als je maar een keer in de zoveel tijd een aanval hebt. Die kun je beter bestrijden als je hem aan voelt komen.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht