Zorg

Kind moet om euthanasie kunnen vragen

Kinderen die ondraaglijk en uitzichtloos lijden, moeten zelf een verzoek tot euthanasie kunnen doen. In plaats van de huidige leeftijdsgrens van 12 jaar moet worden bekeken of een kind wilsbekwaam is. Dat vindt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, schrijft de Volkskrant vrijdag.

Euthanasie

Foto: NDC Mediagroep/ Siep van Lingen

Als een kind wilsonbekwaam is, moeten ouders in overleg met de arts kunnen besluiten tot levensbeëindiging, vinden de kinderartsen. Artsen mogen nu niets doen als een kind tussen de 1 en 12 jaar vraagt om euthanasie. Daarom zou ‘werkelijke wilsbekwaamheid’ als toetsingscriterium moeten gelden.

In Nederland zijn voor zover bekend tussen 2002 en 2012 vijf euthanasieverzoeken van minderjarigen gehonoreerd: een kind van 12 en vier van 16 en 17 jaar.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht