Zorg

13 vragen over kinderen en hun (onstilbare) hunkering naar tv, tablet en Nintendo

Wat is goed, wat is slecht en vooral: wat is te veel? Veel ouders worstelen met het mediagebruik van hun kids, en dus komt het Nederlands Jeugdinstituut volgende week met nieuwe instructies. Verslaggever/moeder Eefje Oomen legt haar dertien belangrijkste vragen alvast voor aan auteur/expert Krista Okma.

De jeugd online

Ik begin er met mijn zonen van 7 en 9 wel eens over. Dat we vroeger ’s:avonds op één kanaal maar één kinderprogramma hadden. ‘Ahoy, daar komt de …’ Dat ik de eerste werkstukken voor mijn studie nog op de oude typemachine van mijn vader tikte. Dat ik op reis mijn ouders collect call uit een Italiaanse telefooncel belde. Collect call!

Mijn kinderen blijven dan zwijgen. Geen vragen. Niks. Die twee weten wel beter dan hun moeder aanmoedigen op een trip down memory lane. Bovendien: waar hééft dat mens het over? Een wereld zonder mobiel. Zonder laptop. Zonder Netflix, Uitzending Gemist, Youtube. Het is voor hen absurder dan het fluoriserende universum van Skylanders Giants.

Ik twijfel er soms ernstig aan of ik (geboortedatum 1970) degene moet zijn om hen door die virtuele wereld van verleidingen, verlokkingen en gevaren te loodsen. En vraag me zo’n beetje dagelijks af of ik het goed doe. Mag ik ze elke dag vóór de piepers achter de Nintendo plakken? (Zo een antwoord hierop van Krista Okma, adviseur bij het Nederlands Jeugd Instituut (NJI) en schrijver van onder meer het boek Mini-pubers!.)

Leren

De 40-jarige Okma – moeder van kinderen van 9, 8 en 5 – wil eerst even kwijt dat we niet te zorgelijk over de ‘schermcultuur’ moeten doen. ,,Ten eerste: het heeft geen zin, want de wereld digitaliseert en zal verder digitaliseren, dus we moeten gewoon mee. Ten tweede: kinderen kunnen zelfs van het meest simpele computerspelletje veel leren. Problemen oplossen. Dingen onthouden. De Engelse taal. En sociaal zijn: in zoiets als The Sims moet je voor anderen zorgen.”

Okma stelt wel vast dat ‘de nieuwe media’ een bron van onzekerheid zijn. En dat ook opvoedcoaches en leraren soms niet goed weten wat ze met al die vragen van ouders moeten. ,,Er is natuurlijk al best veel over dit onderwerp verschenen, maar niet alles is even goed onderbouwd.” Daarom komt het NJI volgende week met nieuwe instructies voor professionals en tips voor ouders. Het motto: allemaal gewoon een kwestie van opvoeden. Eh, logisch. Maar hoe dan? Ik leg haar mijn dertien kleine en grote vragen voor.

Scherm

Eerlijk: is dat gehang voor zo’n scherm niet gewoon slecht? Kinderen horen toch te rennen, klauteren, verstoppertje te spelen?

,,Veel ouders benaderen het als iets negatiefs maar dat hoeft echt niet. Tv-kijken, gamen, met de tablet in de weer: het is prima, zólang kinderen ook maar andere dingen doen. Lego, lezen, buitenspelen. Daar leren ze weer andere dingen van.”

En die verkrampte smoeltjes achter die toetsen dan?

,,Je moet opletten dat je kind niet te lang ingespannen voorovergebogen bezig is. Liever: in een rechte houding aan tafel. Of: liggend op de grond. Dat lijkt wat slonzig, maar is beter voor hun bovenlichaam. En combineer tv-kijken of computeren niet met eten. Het lichaam registreert voedsel zo minder en kinderen zullen dus automatisch méér eten dan goed is. Computeren vlak voor het slapen is ook niet handig: het blauwe licht werkt remmend op de aanmaak van melatonine, het stofje dat je in slaap brengt.”

Ik heb de regel: doordeweeks alleen games tussen 17.00 uur en het avondeten. Maar in het weekend zitten de jongens er soms uren achter.

,,We hebben met het NJI geen tabel ‘uw kind is zó oud, dus mag zó lang achter een scherm’ gemaakt. Dat is gewoon niet realistisch. Op school, in de auto, zelfs in de tram: overal zijn schermen. Ik denk dat het beter is dat je het als ouder omdraait en je afvraagt: is er genoeg tijd voor andere dingen? Dat geldt vooral voor heel jonge kinderen. Helemaal niet erg als een baby al kan swipen, is zoiets als een bladzijde omslaan. Maar zorg dat er genoeg tijd overblijft voor voorlezen, knuffelen, slapen.”

Nog zo’n regel bij ons thuis: geen gebliep tijdens het eten. Maar ik merk dat vooral mijn vriend en ik het lastig vinden de smartphone weg te leggen.

,,Heel herkenbaar. Aan de ene kant zeggen we tegen onze kinderen dat ze nu eens met die iPad op moeten houden, aan de andere kant kunnen we zelf geen telefoontje laten lopen. En dan blijft dus toch de boodschap hangen dat het oké is om de hele tijd met zo’n ding te pielen. Want wat je doet, is krachtiger dan wat je zegt. Dus: probeer het toch vol te houden. Even als gezin samen aan tafel, aandacht voor elkaar, zónder stoorzenders.”

Ik heb het druk, ben aan het koken, of heb het totaal met ze gehad: zie daar, de Nintendo. Is het oké, als elektronische babysitter?

,,Het is de realiteit, hè (lacht hard). Met niks koop je meer rust, dat weten we allemaal. Maar probeer het niet alleen als ‘parkeerding’ te zien: je zal af en toe mee moeten kijken. Dat is mijn belangrijkste advies: wéét wat je kind op Youtube bekijkt, wat hij op Instagram doet. Je stuurt je kind niet zomaar een groot donker bos in, en dus ook niet de virtuele wereld. Want ook daar staat af en toe iemand met kwaaie bedoelingen achter een boom.”

Zo’n tablet is zo verslavend dat mijn zonen soms zelfs agressief worden als ik het afpak.

,,Weinig kinderen kunnen uit zichzelf ophouden. Zet een kookwekker, of timer om ze aan een tijdsafspraak te houden. Maar laat ze dan wel dat ene wedstrijdje afmaken, of dat nieuwe level bereiken. Wij, volwassenen, zouden het ook moeilijk vinden halverwege iets af te kappen.”

Ik zet het wel eens in als straf. ‘Als je zó brutaal doet, morgen een schermverbod’.

,,Dat lijkt heel effectief, want ze vinden het heel erg. Maar op de lange termijn werkt het niet. Want je straft ze, maar leert ze geen ander gedrag. Als ze brutaal zijn, zal je het dáár met ze over moeten hebben.”

Ze zijn nog vrij onschuldig bezig, dacht ik. Tot mijn oudste zoon me meldde dat hij met Sara chatte tijdens Minecraft. Sara? Of Willem-Jan van 63?

,,Ook via ‘brave’ spelletjes kan je een ongewenste gast in huis halen. Doe daar niet bang of gestrest over. Dan zal je kind alleen maar denken: ‘hier moet ik het maar niet meer over hebben’. Maak wel afspraken. Bijvoorbeeld dat hij niet zijn eigen naam gebruikt en geen persoonlijke gegevens geeft. En vertel dat ze best iemand mogen weg klikken. Je leert ze ook voor later dat mensen virtueel niet altijd zijn wie ze zeggen te zijn.”

En dan heeft hij de duistere krochten van het wereld wijde web nog niet eens ontdekt… (dat ik weet)

,,Je kan een kinderfilter instellen tegen dingen als porno. Maar eerlijk: dat helpt alleen als ze jong zijn. Zodra ze hun eigen smartphone hebben, kunnen ze opzoeken wat ze willen. Dus is er maar één oplossing: heb het lang vóór ze zelfstandig het internet opgaan over seks. Wat normaal is, wat niet. Als ze ouder zijn, kan je het ook hebben over zo’n nieuw fenomeen als sexting. Is het oké om sexy foto’s van jezelf te app’en? Wat kan daar dan eventueel mee gebeuren?”

Over smartphones. Klopt het dat elke 10-jarige er een heeft?

,,Dat is het verhaal waar veel kinderen mee thuis komen hè? Maar nee; natúúrlijk niet. En ik kan je ook geen leeftijdsadvies geven. Ik vind dat je twee dingen af moet wegen. Heeft je kind er echt één nodig? Bijvoorbeeld omdat hij al veel alleen onderweg is? En: kan hij zich goed aan afspraken houden? Een tussenoplossing is eerst een oud barrel, waarmee hij alleen kan bellen. Gaat dat goed, dan later een duurder ding. Ik zelf hoop de smartphone tot de middelbare school uit te stellen. Maar dan is-ie vaak wel noodzakelijk, bijvoorbeeld voor huiswerk.”

Soms doen ze hier alles tegelijk. Schuin oog op tv, gamen, met de tablet. Kan toch nooit goed zijn?

,,Ik weet niet of kinderen daar zo’n last van hebben. Ouders wél. Die kunnen daar horendol van worden en dat lijkt me genoeg reden het te verbieden.”

Tv-kijken on demand; soms heb ik het idee dat het verwarrend is. Dan wil mijn jongste zoon per se een live wedstrijd door zappen.

,,Ik zie zelf niet veel nadelen aan on demand. Juist voordelen: kinderen hoeven niet laat op te blijven voor Voice Kids maar kunnen dat mooi de ochtend erop zien.”

Dan de hamvraag: kan ik alle ontwikkelingen wel bijbenen? Mijn kinderen snappen nu al beter hoe zo’n tablet werkt.

,,Het is een belangrijk deel van hun leven en dat gaat echt niet meer veranderen, dus je zal wel moeten, hè? En, ja, het gaat snel; wij snappen Facebook net en de kids zitten alweer op Instagram. Maar geen gezucht: ga mee met hun enthousiasme. Kinderen willen de dingen die ze gaaf vinden graag met je delen, dus vinden niks leuker dan als je Clash of Clans ook een keer probeert.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht