Beweging

De Hardroker – Geel ( Jacob Stelwagen)

Nieuwe hardloopschoenen. Ik ben kapot. Een schoen is een schoen is een schoen. Dacht ik. Ik had beter kunnen weten natuurlijk. Toen ik nog voetbalde (lang, lang geleden) waren sportschoenen zwart en zaten er, afhankelijk van het merk en de prijs, twee of drie witte strepen op. Tegenwoordig heeft zelfs de linksback van het zevende zaterdagteam van Klokkentorense Boys gouden muiltjes. Het gevolg van die grootheidswaanzin in de amateursport is, dat een normaal mens geen normale schoenen meer kan kopen. Daarom heb ik nu, hardroker als ik ben, schoenen die je alleen met een zonnebril op kunt bekijken. Nog nooit eerder liep iemand zo hip voor lul.Gele schoenen

Ik weet niet helemaal zeker of het klopt, maar in mijn herinnering ging het vroeger zo… Je wilde een schoen, je ging naar een winkel waar ze die verkopen, je zocht een die paste en die werd het dan. Dat is niet meer zo. Wist ik veel. Nou ja, voor een deel klopt het nog wel. Ik wilde een schoen, ik ging naar een winkel waar ze die verkopen en ik zocht een die paste. Daar hield de overeenkomst op. Eerst moest alles onder de knieën uit. Dat betekende schoenen uit, sokken uit en broekspijpen oprollen. Daar hadden al mijn alarmbellen moeten afgaan, maar zolang ik alleen in de winkel heen en weer hoefde te rennen nam ik het voor lief.

Dat was dom. Door braaf mee te werken gaf ik de verkoper een vinger, maar een verkoper is niet voor niets een verkoper. Hij rukte in het half uur daarna mijn hele arm eraf. Hij maakte daar overigens wel werk van. Ik werd gefilmd en vertraagd afgespeeld (charming), met als argument dat hij wilde kijken hoe ik landde. Het verschil tussen wandelen en hardlopen is namelijk, dat je tijdens wandelen altijd contact houdt met de grond. Bij hardlopen kom je elke stap even helemaal los van de grond. Een beetje een sport met vluchtelementen dus. Klinkt stoerder en meer Epke dan het is hoor. Dat had ik al gemerkt tijdens de eerste training. Dat kwam niet echt door het vliegen, meer door het neerstortelement. Ik had nog steeds last van mijn knieën.

Achteraf denk ik, dat ze die opnamen maken om ze tijdens de kerstborrel allemaal af te spelen. Ik vermoed ook, dat ze dan zelfs zonder drank en hapjes de avond van hun leven hebben. Hoe hij het deed weet ik niet, maar op basis van dat filmpje zocht hij zes paar schoenen uit. Die mocht ik allemaal proberen. Buiten. Nog steeds met opgerolde broekspijpen, want dan kon hij beter zien hoe makkelijk of moeilijk ik liep. Uhuh. Hij niet alleen. Voor het goede doel heb ik dus zes keer de halve Nieuwestad gezien (de halve Nieuwestad mij ook trouwens) en twee stadsbussen van iets te dichtbij. Daarna was ik buiten adem en wilde natuurlijk naar huis met het eerste paar dat ik had aangetrokken.

Alleen de kleur was dus nog een puntje. Heb je ook zwarte? Witte? Nee. En nee. Ik kon kiezen tussen kanariegeel, knalroze en mintblauw. Dan de gele maar. Nu loop ik erbij als een verkeersregelaar, maar dan met het hesje om mijn voeten. En het aller-, aller-, allerergste is… Ik heb sokken in dezelfde kleur.

Jacob Stelwagen presenteert elke werkdag tussen zes en negen uur ’s ochtends het radio-programma Fryslân Fan’e Moarn (Omrop Fryslân). Hij rookt, heeft een zittend beroep en doet al jaren niets aan sport. Toch doet hij in het kader van de zomercampagne van de Omrop mee aan het programma Fit Mei Femke en is hij op 13 september deelnemer aan de Simmer Yn Fryslân-loop in Burgum. Zijn vorderingen (of het gebrek eraan) zijn wekelijks te volgen op Gezondheid & Co.

https://soundcloud.com/jacob-stelwagen/fit-mei-femke-4-giele-skuonmp3

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht