Beweging

Fietsen is gezond. Fietsende Nederlander leeft half jaar langer

Nederlanders leven door hun gewoonte om te fietsen gemiddeld een half jaar langer dan de niet-fietsende wereldbevolking. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht in een studie gepubliceerd in de American Journal of Public Health.

ANP XTRA - HOOFDDORP - KINDEREN VERPLICHT EEN FIETSHELM

Ook voorkomt fietsen ongeveer 11.000 sterfgevallen per jaar in ons land. ,,Dat onze Hollandse fietscultuur ons gezonder maakt, vermoedden we al, maar hoeveel gezonder was nooit bekend”, stellen de onderzoekers. Zij baseren zich op gegevens van de Werelgezondheidsorganisatie (WHO), fietsstatistieken van het CBS en enquêtes onder ongeveer 50.000 Nederlanders.

Fietsen

De onderzoekers becijferden dat mensen gemiddeld ongeveer een uur langer leven door elk gefietst uur. Een gemiddelde Nederlander zit zo’n 75 minuten per week op de fiets. ,,Met 75 minuten fietsen per week kom je voor Nederlanders dan op ongeveer een half jaar langer leven uit.”

Behalve de ,,enorme gezondheidswinst” en het financiële voordeel dat daarmee samengaat, heeft de fiets pakken volgens de onderzoekers nog veel meer voordelen. Zo gaat de luchtkwaliteit omhoog en neemt de verkeersdrukte af. ,,Nederland kan met deze cijfers dienen als benchmark voor de rest van de wereld als het gaat om de voordelen van fietsen”, stelt onderzoeker Elliot Fishman.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht