Zorg

Kerkhofvakantie – Column Gerdien Boeringa

Ik heb één droom, één grote wens: ik zou graag een auto(otje) willen hebben. Het heeft er financieel gezien nooit ingezeten,  zal er ook niet (meer) inzitten en dat vind ik spijtig. Wat ik mis en heel erg vind is dat ik, op het moment dat ik daar behoefte aan heb, het graf van mijn vader en broer niet kan bezoeken. Hierin ben ik afhankelijk want het desbetreffende kerkhof is niet naast de deur maar+/- 60 km. verderop.

Traveler

Traveler

Het is vervelend om dit activiteiten te moeten plannen. De dag van tevoren kan ik een ‘Valys’-taxi regelen, deze rijdt mij van A naar B. De kans is groot dat ik thuis een half uur met jas en tas zit te koekeloeren vanwege de toegestane tijdspeling. Het is heel prettig als er dan een telefoontje komt met de boodschap ‘uw taxi komt nóg eens  15 minuten later… blabla… vertraging’. De moed zakt mij dan al wat in de schoenen. Eenmaal in de taxi moet er met een beetje omweg nog iemand worden opgehaald. Als het even niet meezit een ander afgezet. Blèh.

Uiteindelijk kan ik me door laten karren naar ‘Het leukste dorp van Groningen’. Tenminste, als ik  het uitnodigende bord mag geloven wat de bebouwde kom aangeeft. Opvallend is dat er nooit iets of iemand is. Ik laat me afzetten daar waar ik moet zijn: het kerkhof. Hier kan ik bij de voor mij belangrijke graven denken, voelen, zeggen en doen wat ik wil met in mijn achterhoofd ‘vanaf die en die tijd kan de taxi hier weer zijn…’  Dit werkt dus niet. Dit werkt voor geen meter, tenminste niet voor een kerkhofbezoek waar ik mijn eigen tempo wil hebben.

Is de bus een optie? In ‘Het leukste dorp van Groningen’ komt misschien 1x per uur een bus langs kachelen. En dan moet ik de bustijden in het achterhoofd houden. Het is heerlijk om langs de kant van de weg te staan blauwbekken met het vooruitzicht nog eens over  zo’n 2½ uur reizen thuis te zijn. Tip voor het leukste dorp van Groningen: een overdekt bushokje met comfortabel bankje, terrasverwarmer en Senseo-apparaat.

Van een kennis mag ik de auto lenen. Dit is natuurlijk hartstikke lief maar moet op afspraak. Als ik het gevoel heb van ‘ik wil nú graag naar het kerkhof’ kan dat misschien volgende week  woensdag. Al is de auto dan vrij, dit werkt ook niet echt. Misschien kan ik de auto á-la minute wél lenen; ik blijf afhankelijk en dat is vervelend en belemmerend. Ook zijn mensen uit goede wil  bereid mij naar het kerkhof te rijden, toch voel ik me dan niet vrij.

In mijn leven mis ik de vanzelfsprekendheid het kerkhof  te bezoeken, gewoon op die momenten wanneer ik daar behoefte aan heb. Vooral het graf van mijn vader had ik graag daarom dichter bij huis gewild. Dit had mij dan meer berusting kunnen geven. Er ‘gewoon’ even heen kunnen gaan, nu: op dít moment, de ene keer langer, de andere keer korter en in stilte zonder dit van tevoren te moeten plannen / vragen / overleggen / regelen / uitstippelen.

Een paar jaar geleden heb ik in de zomer een hotelletje in de omgeving geboekt. Ik deed van alles wat toen in mijn mogelijkheden lag zoals fietsen, zwemmen of op visite bij een nicht. Wat mij de meeste rust en voldoening gaf waren de ‘uitjes’ naar het kerkhof. Het is ook echt een mooi kerkhof. Ik keutelde er rond, zat bij de graven, vertelde, luisterde naar de vogels en de ritselende bladeren van de bomen in de wind, liet de herinneringen komen, maakte wat schoon, plenkte een traan en stak in de lantaarn een grote, dikke Gouda-kaars aan. Voor mij vader legde ik er een Bolknak-sigaar bij want die twee waren onafscheidelijk. Op de terugweg naar het hotel fietste ik langs het Ronostrand, een camping met meer van een natuurlijke waterbron. Natuurlijk moest ik daar de plomp in omdat wij daar vroeger geregeld op vakantie gingen. In die tijd kon je daar ook nog kleine padjes vangen.

Het mooiste moment was de dag hierna. In de avond fietste ik weer naar het kerkhof om even te kijken. De Gouda-kaars brandde nog steeds en dat vond ik mooi. Het deed mij zo goed om daar helemaal op mezelf weer even te kunnen zijn. Ik vond berusting, voldoening, troost en een stukje invulling van het gemis.  Al komt het hoogseizoen eraan, het wordt tijd om weer zo’n ‘kerkhofvakantie’ te boeken.

Gerdien Boeringa (50) schrijft met een scherpe blik over haar -niet altijd over rozen gaande- leven. Haar lijf laat het steeds meer afweten en hierdoor zijn medici, hulpverleners en omslachtige instanties orde van de dag. Psychische kwetsbaarheid, relaties, het heden of verleden: in deze column komen verschillende onderwerpen voorbij. Met als troefkaart een behoorlijk portie humor en zelfspot…

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht