Zorg

Klussen leidt vaak tot blijvend letsel

Ongelukken tijdens het klussen in huis leiden regelmatig tot blijvend letsel. Dit blijkt uit een inventarisatie door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) van ongelukken in mei. Het gaat meestal om doorgesneden pezen en zenuwen in de hand of arm, botbreuken en zelfs geamputeerde vingers.

klussen, klussers

Foto: NDC Mediagroep

Vanwege de ernst van de verwondingen wil de NVPC betere voorlichting voor het veilig gebruik van gereedschap bij het thuisklussen. ,,De ernst van hand- en polsletsel wordt helaas nog steeds onderschat”, zegt René van der Hulst, voorzitter van de NVPC. ,,Steeds meer klussers kampen levenslang met de gevolgen van ondeskundig gebruik en onzorgvuldigheid”.

Plastisch chirurgen zien een toename van het aantal gevallen met klusletsels in de voorjaarsperiode door vrije dagen als Hemelvaart en Pinksteren en in de zomermaanden. De NVPC inventariseerde daarom de ernst en aard van de letsels in mei. In totaal 41 mensen liepen zeer ernstig letsel op. In veertig gevallen was het slachtoffer een man.  (ANP)

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht