Zorg

Nauwelijks chronische q-koorts in Herpen

Van de vele inwoners van het Brabantse Herpen die in 2007 besmet raakten met q-koorts, lijden slechts enkelen chronisch aan de ziekte. GGD Hart voor Brabant testte 1500 mensen uit het dorp en vond slechts één nieuw geval. Van twee andere patiënten was al eerder bekend dat ze chronische q-koorts hebben.

qkoorts, q-koorts

Foto: NDC Mediagroep

In Herpen was vanaf 2007 de grootste uitbraak van de ziekte die ooit is vastgesteld. Uit het woensdag gepubliceerde onderzoeksrapport blijkt dat de ziekte, die afkomstig is van geiten, weliswaar niet vaak chronisch is, maar toch nog lang gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van leven van patiënten. Ongeveer een op de vijf patiënten had ernstige klachten. De meesten van hen hebben jaren later nog steeds last van vermoeidheid.

Omdat zo weinig gevallen van chronische q-koorts zijn gevonden, raden de onderzoekers af om in andere gebieden waar uitbraken zijn geweest nog zo’n groot onderzoek onder de bevolking te houden.

Van één op de drie mensen die meededen aan het onderzoek, staat vast dat ze met de bacterie geïnfecteerd zijn geweest. Mogelijk ligt het werkelijke aantal hoger, want van ongeveer een kwart van de onderzochte Herpenaren valt het niet met zekerheid te zeggen. De onderzoekers gebruikten twee verschillende bloedtesten en daar kwam in 26,5 procent niet hetzelfde resultaat uit.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht