Zorg

Ongegronde angst voor obsessiviteit – Column Mariëlle de Vries

Ik had een vreetbui. Geen grote, zoals ik die vroeger had, maar een ieniemienie kleintje. De schade: Een zak paprikachips leeggegeten afgelopen zaterdag. Terwijl ik mijn voeding van die dag opschreef, bedacht ik me dat het een dag was om maar snel te vergeten en de volgende dag een nieuwe poging te doen om gezond en regelmatig te eten.

Marielle de Vries (Foto: Myrte Venema)

Marielle de Vries (Foto: Myrte Venema)

Het opschrijven van mijn eten is iets wat ik de komende tijd wil blijven volhouden. Omdat het me inzicht geeft in mijn eetgedrag. In positieve zin. Soms denk ik dat ik op een dag veel te veel heb gegeten en dan blijkt het tegenovergestelde. Dat het verstandig is om nog iets te eten omdat ik nog niet aan mijn dagelijkse 1700 kcal zit. Andere dagen heb ik inderdaad te veel gegeten en weet ik dat ik mijn eetpatroon bij kan stellen.

Blijer

Mijn enige angst was dat mijn in het verleden zeer obsessieve gedrag met betrekking tot eten weer de kop op zou steken, wanneer ik op deze manier weer met eten zou omgaan. Die angst bleek ongegrond. Het valt andere mensen op dat ik blijer ben nu ik 13,5 kilo aan overtollig gewicht heb verloren. Samen met een vriend keek ik eerder deze week naar foto’s van mijn oude, zwaardere, dikke ik. ‘Mariëlle’, zei hij ‘Je ziet er op die foto’s uit als een ongelukkige vrouw, die in een klein dorpje woont, vijf kinderen heeft en alleen maar bezig is met eten. Zoals je die in films ziet.’ Hij had gelijk.

Op dat moment wist ik ook dat ik niet weer obsessief met eten bezig zou zijn, maar dat ik in de toekomst goede en minder goede keuzes ga maken wat eten betreft. Waarbij de goede keuzes de boventoon voeren. Vroeger zou ik met afgrijzen naar de foto’s van mijn dikke ik hebben gekeken. Nu denk ik: Dat was een fase in mijn leven waarin het iets minder ging. Maar dat ben ik ook. Het is een andere ik dan nu, maar daarom niet slechter.

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht