Zorg

Veel vrouwen laten uitstrijkje maken

Meer dan de helft van de vrouwen van zestien jaar of ouder heeft in de afgelopen vijf jaar een uitstrijkje laten maken. Dit blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Verzakking, zwanger, onderzoek, gynaecoloog, gynaecologenstoel, soa,

In verband met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker krijgen vrouwen tussen de dertig en zestig jaar eens in de vijf jaar een uitnodiging om zich te laten controleren. Ruim 78 procent van deze vrouwen in deze leeftijdscategorie heeft daadwerkelijk in de voorgaande vijf jaar een uitstrijkje laten maken, al dan niet in het kader van het bevolkingsonderzoek. Bijna 9 procent heeft dit nog nooit laten doen.

Van alle vrouwen vanaf zestien jaar heeft 52 procent in de afgelopen vijf jaar een uitstrijkje laten maken. Bijna een kwart gaf aan dat ze dit langer dan vijf jaar geleden hebben laten doen.

Het statistiekbureau meldt ook dat bijna 80 procent van de vrouwen van 50 tot en met 75 jaar in de afgelopen twee jaar een mammografie liet uitvoeren in het kader van het bevolkingsonderzoek tegen borstkanker. Bijna 7 procent gaf aan nog nooit zo’n onderzoek te hebben laten doen.

Mammografie

Van alle vrouwen vanaf zestien jaar heeft 37 procent in de afgelopen twee jaar een mammografie gehad. Bijna 18 procent van de vrouwen gaf aan dat ze dit langer dan twee jaar geleden hadden ondergaan.

Mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen sinds kort ook een oproep voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Dit gebeurt via een onderzoek naar bloed in de ontlasting. Ruim 10 procent van de mannen en vrouwen in deze leeftijdsgroep heeft een dergelijke test ondergaan. ,,Dit aandeel zal de komende jaren waarschijnlijk nog gaan stijgen, aangezien dit bevolkingsonderzoek pas recent is opgestart”, aldus het CBS.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht