Zorg

Kauwgomkauwtherapie helpt patiënten met spierziekte Duchenne

Radboudumc wetenschapper Willemijn van Bruggen onderzocht kauwproblemen bij twee verschillende spierziekten en ontdekte dat kauwgomkauwtherapie patiënten met Duchenne kan helpen. Deze maand promoveerde ze op haar onderzoek.

kauwgom

Spierziekte

100.000 Nederlanders hebben een spierziekte. Hierbij kunnen ook kauwspieren betrokken zijn. De twee meest voorkomende neuromusculaire aandoeningen zijn Duchenne musculaire dystrofie (DMD) en spinale musculaire atrofie (SMA). Willemijn van Bruggen onderzocht de kauwklachten die bij deze twee ziekten ontstaan en bekeek of kauwgom kauwen kon helpen.

SMA

Bij SMA waren de voornaamste beperkingen de bewegingen van de onderkaak en de bijtkracht. Bij DMD bleek het kauwvermogen het meest beperkt. Vaak moeten patiënt hun dieet aanpassen onder ander door hard en taai voedsel te vermijden. Hierdoor worden de kauwspieren minder belast, met als gevolg dat de spiersterkte mogelijk versneld afneemt. Van Bruggen raadt daarom aan de kauwspieren actief te houden door het aanpassen van het dieet zo lang mogelijk uit te stellen (mits dit medisch verantwoord is).

DMD

Vervolgens testte Van Bruggen bij een groep patiënten met DMD of een maand lang (vijf keer per week, drie keer per dag dertig minuten) kauwgom kauwen de kauwspieren kon trainen. Van Bruggen: “Het kauwvermogen verbeterde tot tenminste één maand na de training, maar we zagen geen grote veranderingen in bijtkracht. In de controlegroep met gezonde personen nam de bijtkracht juist toe en bleef het kauwvermogen nagenoeg onveranderd. ” Ook patiënten met SMA zijn gebaat bij therapie. “Zij kunnen het beste in de vroege fase van de ziekte beginnen met het rekken van de mondopening en het actief naar opzij en naar voren bewegen van de onderkaak”, zegt Van Bruggen.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht