Zorg

Dyscalculie. Rekenblinde scholier krijgt extra kans rekentoets

Er komt een vangnet voor leerlingen met ernstige rekenproblemen die de omstreden rekentoets niet halen. Scholieren die de speciale rekentoets voor leerlingen met dyscalculie drie keer niet halen, mogen een mondelinge toets doen.

Dyscalculie, rekenen, school

Foto: Dagblad van het Noorden

Het ministerie van Onderwijs maakte vandaag voor het eerst cijfers bekend van deze toets voor rekenblinde kinderen. 75 procent van deze leerlingen op het vmbo, havo en vwo haalde dit jaar een voldoende; in 2014 was dat nog 65 procent. Het aantal voldoendes in 2015 blijft nog wel achter bij hun leeftijdsgenootjes die de reguliere rekentoets maken. Daar haalde dit jaar 87 procent van de leerlingen een voldoende. In 2014 was dat nog 58 procent.

De toets werd door examenkandidaten in 2015 iets beter gemaakt dan in 2014, blijkt uit de rapportage die vandaag naar de Tweede Kamer ging. Gemiddeld hebben ze in dit jaar een 6,1 gehaald: 0,2 punt meer dan vorig jaar. Volgens staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs is dat het gevolg van beter rekenonderwijs.

Omstreden rekentoets

Maar de omstreden rekentoets is het afgelopen jaar op een aantal punten aangepast. Zo was er veel kritiek op de vragen die vaak in een verhaaltje werden gesteld waardoor leerlingen al over de vraag struikelden. Er staan nu meer ‘kale’ rekensommen in de toets. Ook kunnen scholieren vooruit- en terugbladeren. Zo kunnen ze een moeilijke vraag even laten liggen of een vraag later nog verbeteren.

De opgaven van de toets bleven altijd geheim. Daar komt verandering in. De vragen worden achteraf openbaar, zoals dat nu bij het eindexamen ook gaat. Op 1 juli 2016 worden ze gepubliceerd op een speciale website. Ook worden er 35 wiskundeleraren toegevoegd aan het team dat de rekentoets maakt. In totaal maken nu 150 docenten de vragen.

Voor het laagste niveau in het vmbo, vmbo-b, komt er een aparte toets met een lager niveau. Die leerlingen moeten nu nog dezelfde toets maken als leerlingen op de havo. Ook is het aantal vragen voor alle leerlingen op middelbare scholen en mbo teruggebracht van 60 naar 45 opgaven.

De cijfers zijn overigens nog niet compleet: de herkansingen in juni zijn nog niet meegeteld. Ook volgen de mbo-cijfers pas na de zomer.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht