Beweging

Onderzoek Vierdaagse Nijmegen naar voeding en beweging

Is een gezonde beweger, zoals een Vierdaagsewandelaar, automatisch een gezonde eter? Het antwoord op deze vraag staat dit jaar centraal in het Vierdaagseonderzoek van hoogleraar inspanningsfysiologie Maria Hopman en haar team van het Radboudumc en Eat2Move.

Vierdaagse

Op 25 juni krijgen 10.000 wandelaars via de mail een uitnodiging om een vragenlijst over hun beweeg- en voedingspatroon in te vullen. Maar ook alle andere deelnemers kunnen aan dit onderzoek meedoen. Daarnaast analyseert het onderzoeksteam tijdens de Nijmeegse Vierdaagse bij 1.000 wandelaars de bloedwaardes van een aantal belangrijke vitaminen en mineralen, waaronder vitamine D. Dit vitamine is onder andere belangrijk voor een goede botgezondheid en spierfunctie. Vitamine D staat momenteel sterk in de belangstelling omdat tekorten in de westerse wereld veel voorkomen. Studies suggereren dat meer dan de helft van de vijftigplussers een tekort heeft aan vitamine D.

Voldoende zon

Zo’n 70 to 90 procent van onze behoefte aan vitamine D maken we zelf aan onder invloed van UV-straling uit zonlicht. De gezondheidsraad adviseert dan ook dat iedereen dagelijks 15 tot 30 minuten in de zon is. Gemiddeld lopen Vierdaagsewandelaars 500 kilometer als voorbereiding op de Vierdaagse. Van hen mag dan ook aangenomen worden dat zij voldoende blootgesteld zijn aan zonlicht en dus gemiddeld een betere vitamine D status hebben. Uit het Vierdaagseonderzoek zal moeten blijken of dit inderdaad zo is.

Onderzoeksopzet

In 2011 is het Radboudumc gestart met een meerjarig vragenlijstenonderzoek naar de effecten van een actieve leefstijl op gezondheid, kwaliteit van leven, progressie van ziekten en ziektebeleving. Zo’n 10.000 deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse worden jaarlijks gevraagd een online vragenlijst in te vullen over hun gezondheid en leefstijl. Dit jaar zullen de wandelaars uitgenodigd worden om ook een voedingsvragenlijst in te vullen. Deze voedingsvragenlijst is ontwikkeld door de Wageningen Universiteit.

Micronutriënten

Bij de 1.000 wandelaars waarvan bloed wordt afgenomen, zal behalve naar vitamine D ook gekeken worden naar vitamine B12, foliumzuur, ijzer, hemoglobine en magnesium. “Deze micronutriënten zijn heel belangrijk, maar worden te vaak vergeten,” aldus Jacqueline Klein Gunnewiek, klinisch chemicus van Ziekenhuis Gelderse Vallei, waar de analyses worden uitgevoerd.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht