Beweging

De hardroker – Labbekak (Jacob Stelwagen)

Ik ben een labbekak. Een echte, zo eentje als Hans de Boer het heeft bedoeld. Een slappeling. Een sul. Een lummel. Een lafaard. Er zijn trouwens vast betere woorden voor mijn soort dan het woord labbekak. 

 

Nieuwsgierige koeien in de wei, maar hoelang nog. / vrije foto

Het is bijna een anachronisme. Je voelt wel dat het een negatieve betekenis heeft, maar iemand die het woord nu nog serieus probeert te gebruiken, moet met zijn hoofd nog ergens in de jaren vijftig zijn. Voor vlegel, belhamel, lummel en deugniet geldt hetzelfde. Toen ik een foto van Hans de Boer in de krant zag, begreep ik dat overigens wel beter. Die bril. Dat haar. Die heeft niet alleen op het gebied van taal een aantal decennia aan trends gemist. Ik mag dat zeggen. Ik werk niet voor niets al jaren uitsluitend voor de radio.

Ik merk dat ik afdwaal en met die constatering heb ik ook meteen mijn hardloopweek al samengevat. Ik zou op dinsdag hardlopen. Op dinsdag mocht ik van mezelf wachten tot donderdag. Op donderdag was ik niet fit, op vrijdag was ik niet fit, op zaterdag te druk met andere dingen en zo werd het zondag. Het was de tweede week van Fit Mei Femke en de klad zit er nu al in dus. Eerlijk is eerlijk… Ik vind er eigenlijk helemaal geen donder aan.

Het kan zijn, dat ik de verkeerde routes kies. Op een filmpje op Facebook zag ik Femke rennen door een mooi groen decor, tussen allemaal dingen die groeien en zo. Ik loop hier voornamelijk tussen lelijke objecten die door mensen zijn neergekwakt. Kilometers kassen heb ik inmiddels gezien en ik moet zeggen… Ik vind tomaten en komkommers achter glas gewoon niet zo motiverend. Loop dan lekker aan de andere kant je dorp uit. Duh. Zover was ik inmiddels zelf ook en het hielp weinig.

De andere kant mijn dorp uit zie ik alleen maar kilometers fietspad en weiland. Dodelijk saai als je je daar doorheen wilt bewegen en je mag niet iets gebruiken dat gemotoriseerd is. Heel erg in de verte zag ik een rijtje bomen. Dat moest ik kunnen halen en ik haalde dat ook wel, maar ik moest ook nog terug. Pas toen zag ik een stuk of dertig koeien in een hoekje van het weiland liggen. Het zijn vast heel nuttige beesten, maar ze oogden dom, log en lui. Dat was op zich wel goed voor mijn ego, de gedachte dat er wezens bestaan die nog luier zijn dan ik. Waarom zou je anders midden in een weiland dat vol vers eten staat, het eten dat je al hebt gehad nog eens herkauwen?

De beesten lieten me passeren. Toen ik een eindsprintje inzette, realiseerden ze zich blijkbaar pas dat ik richting hek liep. Ik weet niet waarom ze in mij een vriendelijke boer zagen, maar ze kwamen in beweging. Eerst langzaam, daarna steeds iets sneller. De domme, luie en logge koeien legden de afstand tot het hek twee keer zo snel af als ik. Daar wachtten ze me op. Ze zeiden helemaal niets en ze hadden ook geen krant gelezen. Als ze een van beide dingen wel hadden gedaan, zou dat ook heel vreemd zijn geweest. Het was ook niet nodig. Ik zag in hun domme ogen wat ze hadden gezegd als ze de gave des woords hadden gehad.

Precies.

Jacob Stelwagen presenteert elke werkdag tussen zes en negen uur ‘s ochtends het radio-programma Fryslân Fan’e Moarn (Omrop Fryslân). Hij rookt, heeft een zittend beroep en doet al jaren niets aan sport. Toch doet hij in het kader van de zomercampagne van de Omrop mee aan het programma Fit Mei Femke en is hij op 13 september deelnemer aan de Simmer Yn Fryslân-loop in Burgum. Zijn vorderingen (of het gebrek eraan) zijn wekelijks te volgen op Gezondheid & Co.

https://soundcloud.com/jacob-stelwagen/fit-mei-femke-5-mwahmp3

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht