Zorg

Kun je schade krijgen aan je ogen zonder zonnebril?

Het Oogfonds kiest de aanval op de zonnebrilloze Nederlander. ,,Zonnebril vergeten? Dat kan tot onherstelbare schade aan de ogen leiden”, stelt deze patiëntenorganisatie van blinden en slechtzienden in een alarmerend persbericht, dat dit voorjaar vrij klakkeloos is overgenomen door allerlei media. ,,Een op de zes mannen draagt zelfs nooit een zonnebril en dat is niet zo onschuldig als het lijkt”, klinkt de waarschuwing. Maar is het echt zo erg?

Foto: Leeuwarder Courant/ NDC Mediagroep

Foto: Leeuwarder Courant/ NDC Mediagroep

Het is met zonlicht in de ogen net als met huidkanker, schrijft het Oogfonds. ,,Wie vele jaren lang te veel in fel zonlicht kijkt, kan slechte ogen krijgen. Het kan de kans op staar (cataract) wat groter maken en mogelijk zelfs de kans op maculadegeneratie (MD).”

MD

Staar is tegenwoordig meestal met een tamelijk eenvoudige operatie te verhelpen. MD is veel vervelender; het is een ouderdomsziekte die eigenlijk niet te genezen is, hoogstens te vertragen. Omdat de huidige mens zo veel langer in leven blijft, kan deze oogschade op hoge leeftijd voor meer mensen een probleem worden.

Het lastige is alleen dat de schade pas na vele tientallen jaren ontstaat. ,,Je weet natuurlijk nooit of je dezelfde oogschade had gehad als je wel zonnebrillen had gedragen”, erkent directeur Edith Mulder van het Oogfonds. ,,Het is een zaak van gezond verstand, net als bij het insmeren van de huid tegen te veel zonlicht.”

Het Oogfonds geeft dit soort informatie belangeloos en wordt niet betaald door de Nederlandse opticiens, zegt Mulder stellig. Doordat mensen steeds ouder worden, zijn er meer mensen met slecht zicht en daarover maakt het fonds zich zorgen. ,,Daarom is het wijzen op het belang van zonnebrillen steeds belangrijker”, vindt Mulder. Maar de meeste oogartsen zien het probleem niet. ,,De mens is geboren zonder bril en het menselijk oog is prima toegerust om zich aan te passen aan zonlicht”, zegt prof.dr. Nomdo Jansonius, hoofd van de afdeling oogheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Veel binnen zitten

,,Het grote probleem van de moderne mens is eerder dat we te veel binnen zitten. Eeuwenlang is de mens veel meer buiten geweest dan nu. Denk aan zeevarenden of boeren. Er zijn wel onderzoeken waaruit blijkt dat er bij die groepen op termijn effecten ontstaan, dus als je vele jaren achtereen lange dagen in de zon tuurt. Maar dat is bij de moderne mens nauwelijks meer aan de orde, zelfs al leven we gemiddeld wat langer.”

Ultraviolette straling vormt helemaal niet zo’n gevaar voor het oog, vervolgt Jansonius. ,,Ultraviolette straling komt normaal gesproken niet verder dan het hoornvlies, een klein beetje tot de lens en bereikt het netvlies niet. Het belangrijkste effect van ultraviolette straling is een tijdelijk erg pijnlijk hoornvlies. Gaan skiën zonder zonnebril is dom en van lassen zonder bescherming kun je lasogen krijgen. Maar de stelling van het Oogfonds dat ultraviolette straling maculadegeneratie zou veroorzaken is onjuist.”

Is zonnebril nodig?

Een rondgang langs andere oogartsen in Noord-Nederland levert hetzelfde beeld op. De oogartsen in het Martini Ziekenhuis in Groningen vinden ook dat een normaal mens prima zonder zonnebril kan. Oogarts Anna Tiller van het Medisch Centrum Leeuwarden is het daarmee eens. ,,Maar tot op zekere hoogte is uv-licht schadelijk en wil je daarvan niet te veel op het oog.”

Een mens heeft daglicht nodig. Zeker in deze tijd waarin veel mensen overdag op beeldschermen turen, urenlang zitten te gamen of tv-series kijken met de gordijnen dicht, is zonlicht essentieel. ,,Je moet niet meteen ’s ochtends als je wakker wordt een zonnebril op zetten”, vindt ook Mulder van het Oogfonds.

Neurologen en psychologen wijzen juist op het grote belang van daglicht voor de psyche. Zo blijken mensen die weinig daglicht zien slechter te slapen en is er een duidelijk verband tussen fel licht en somberheid en depressies.

Psycholoog Ybe Meesters van het UMCG doet al jaren onderzoek naar het nut van lichttherapie tegen winterdepressie. Dagelijks in felle lampen kijken, helpt aantoonbaar tegen een stevige wintersomberheid. Maar een weekje naar een zonnig oord doet ook wonderen. ,,Helemaal geen zonlicht is niet goed, want dan kun je allerlei verstoringen in biologische processen krijgen en daarmee slaapstoornissen en depressies ontwikkelen.” In zekere zin is zonlicht weldadig voor het oog. Kinderen die weinig buiten spelen, zijn later vaker bijziend, blijkt uit recent onderzoek. ,,Voor de oogontwikkeling van kinderen is zonlicht juist goed”, stelt Jansonius. ,,Er is niets tegen een zonnebril maar het is onterecht de zon als vijand te zien.” Zonnebrillen zijn vooral comfortabel, vinden oogartsen. Prettig bij het autorijden, handig tijdens watersport. ,,En dan hoeft een goede zonnebril niet duur te zijn”, vindt oogarts Tiller. ,,Je betaalt vooral voor een merk.”

Goed glas kijkt beter

Let bij de aanschaf van een zonnebril vooral op of het glas wel goed geslepen is, adviseert opticien René Moorman van Pearle Opticiens in Emmen. ,,Een goede zonnebril hoeft op zich niet duur te zijn maar het maakt voor het zicht wel uit of er glas van goede kwaliteit in zit. Een heel goedkope zonnebril kan een vertekend beeld geven.”

Volgens Moorman zijn de duurdere zonnebrillen vooral aan te bevelen vanwege het betere zicht. ,,Kleurt het mee, kan je er goed een boek mee lezen, neemt het schitteringen weg? Je ziet dat de duurdere brillen van bijvoorbeeld Serengeti of Ray Ban op dat gebied meer comfort bieden.”

De meeste opticiens zijn wel degelijk, net als het Oogfonds, van mening dat een zonnebril een must is vanwege de kans op oogschade. Dat wordt ze in nascholingen ook voorgehouden. ,,Ultraviolet licht kan schadelijk zijn voor het netvlies”, houdt Moorman vol. ,,Het meest funest is een te goedkope zonnebril die geen UV-licht tegenhoudt. Dan wordt de pupil wel groter en komt de ultraviolette straling dus dieper het oog in.”

Tips

  • Een goede zonnebril hoeft niet duur te zijn
  • Goede bescherming tegen ultraviolet licht bieden zonnebrillen met de vermelding UV 400 of 100% UV-bescherming
  • Lichtabsorptie van 75 procent is handig. De Europese CE-vermelding 3 garandeert dat.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht