Voeding

Welk onkruid kun je eten? En hoe gezond is het?

Boeren en tuiniers spuiten of schoffelen onkruid meteen weg. De meeste anderen vertrappen het onnadenkend tijdens een wandeling. Toch is flink wat onkruid eetbaar, gezond en lekker.

Met vriendelijke groet, Redactie Wonen&Co ---------- Doorgestuurd bericht ---------- Van: Brian Kabbes <suameer@xs4all.nl > Datum: 18 april 2016 15:58 Onderwerp: Bijdrage Wonen & Co Aan: Redactie Wonen & Co <redactie@wonenenco.nl > Hallo allemaal, Bij deze weer mijn bijdrage aan Wonen & Co. hartelijke groet,  Brian.

Zevenblad. Foto: NDC Mediagroep

We hebben het niet over planten als het onuitroeibare zevenblad – waarvan een prima ‘pesto’ is te maken – of het lastige kleefkruid. Ook niet over uiteenlopende grassoorten – onverteerbaar voor de menselijke maag – of goeddeels onbekende doch heerlijke kruiden als daslook of moerasspirea.

Dit verhaal gaat over overdadig groeiende culinaire sterren uit de onkruidwereld: paardenbloem, zuring en brandnetel. Alle drie tonen ze hun glinsterfrisse bladeren in de voorjaarszon, klaar om te worden verwerkt in een salade, een soep of een hartig gerecht. Tijd om ze voor te stellen.

Paardenbloem. Foto: Tine van Knijff

Paardenbloem. Foto: Tine van Knijff

Paardenbloem

Te beginnen met de paardenbloem, waarvan we de blaadjes vaak aan konijnen voeren en waarvan we als kind de bloemen aaneenregen door met de nagel spleetjes in de zachte steel te drukken (waarbij het melkachtige vocht vreemd genoeg de vingers zwart kleurde). De paardenbloem vind je in weiland en bermen, in tuinen en overal waar maar vruchtbare grond is. Vaak in de buurt van zijn neefje, de wilde cichorei. Zowel de bladeren, de bloemen als de wortel van de plant zijn eetbaar. De bladeren kunnen in een salade worden gebruikt. Ze zijn een tikje bitter, maar geven ook een frisse toets. Hoe ouder de bladeren, hoe bitterder. Maar je moet ze altijd plukken voordat de bloemen volledig bloeien. De bladeren bevatten veel vitamine C, vitamine A en ijzer.

In de negentiende eeuw is er in met name in Frankrijk een teelt van paardenbloemen ontstaan. De wortels werden, net als in het geval van witlof, in donkere ruimten geplaatst waardoor er gebleekte bladeren groeiden. Dit ‘bleken’ verminderde de bitterheid. Een andere bleektechniek was het bedekken van jonge bladeren met zand. Dat kennen we hier als ‘molsla’, ook omdat vroeger in de lente in molshopen werd gezocht naar gebleekte paardenbloembladeren.

Wortel van paardenbloem

Plantkundige veredeling heeft nu een bladrijke en laatbloeiende molsla opgeleverd, die we heel soms in de winkel kunnen vinden. De wortel van de paardenbloem werd in geraspte en gebrande vorm vroeger wel gebruikt als substituut voor koffie, net als die van de chicorei, maar een smaaksucces is dat nooit geworden. De bloem oogstte wat meer culinaire lof. In Duitsland wordt hij met suiker ingekookt tot siroop, die als honing wordt gebruikt. In Frankrijk wordt op kleine schaal – in de streek van de Yonne – cramailotte gemaakt, een bruinoranje confiture, gemaakt van paardenbloemen, sinaasappel, citroen en suiker.

Paardenbloem staat erom bekend dat hij het urineren bevordert. In het Frans heet de plant pissenlit (pis-in-het-bed), een naam die we in sommige delen van Zuid-Nederland en Vlaanderen ook tegenkomen als pissenbed.

Niet te verwarren met het geleedpotige diertje. In Noord- Nederland spreken we wel over hondstong (Drenthe), hondenbloem (Groningen) of hynsteblom (Friesland). Een stuk vriendelijker is de vroegmiddeleeuwse Latijnse naam voor het grof getande blad: densleonis ofwel leeuwentand. In Duitsland heet de plant nog steeds Löwenzahn, in Frankrijk is een van de volksnamen dent-de-lion dat in Engeland verbasterde tot dandelion.

De naam paardenbloem kwam pas in zwang sinds hij in 1906 officieel in de plantkundige boeken werd opgenomen, waarbij vooral werd gedacht aan het ‘nutteloze’ van de soort.

Zuring. Foto: Tine van Knijff

Zuring. Foto: Tine van Knijff

Zuring

Zuring is een plant waarvan de naam direct terug te voeren is op de smaak. De jonge blaadjes en stengels van de veldzuring hebben een heerlijk frisse, zurige smaak.

In de Baltische staten of in Italië wordt veldzuring volop gebruikt, in de soep, in salades of in boter gestoofd. In Frankrijk kent iedereen zuring en weet hoe je vlot een zuringsoep in elkaar draait. Daar staat hij als kweekgroente in de tuin, die sappiger blad heeft en meer smaak dan de veldzuring hier. Het Franse spreekwoord Il a toujours de l’oseille (Hij heeft altijd zuring) betekent dat iemand goed in de slappe was zit. Daar wordt de groente op waarde geschat.

Zuring vind je in ons land mondjesmaat in de winkel, in sommige restaurants wordt hij wel geserveerd. Gegarandeerd dat een wildplukker daarachter zit. Hij weet dat vooral de jonge blaadjes de fijnste smaak hebben. Hoe ouder en hoe groter, hoe sterker de smaak wordt. Zuring is bijna het hele jaar te vinden, op de meest uiteenlopende plekken: in grasland, langs sloten en in elk geval in ijzerrijke grond. Het plantje lijkt een beetje op spinazie, met zijn puntige bladeren en lange steeltjes. Zuring zit ergens tussen groente en een smaakmaker in. De bladeren hebben een citroenachtige smaak en passen perfect in een salade. Een paar blaadjes geven zelfgemaakte limonade een frisse opkikker.

Je kun een stengel plukken en erop kauwen of zuigen, wat een lekker sappige en zurige smaak geeft. In het klassiek Vlaamse gerecht ‘paling in het groen’ wordt aal gestoofd in zuring en allerlei andere groene kruiden. Je kunt zuringblad fijngesneden in een omelet verwerken of in een stamppot, bijvoorbeeld samen met spinazie. Hou er wel rekening mee dat je niet al te gulzig en vaak zuringblaadjes eet: het plantje is weliswaar rijk aan vitamine C en ijzer, maar bevat oxaalzuur dat calcium aan de botten onttrekt. De positieve medicinale kanten van zuring: het sap van de plant werkt net als azijn tegen een brandnetelsteek.

Brandnetel. Foto: Tine van Knijff

Brandnetel. Foto: Tine van Knijff

Brandnetel

Zo komen we bij de brandnetel, met z’n slechte imago. Als je met handschoenen de toppen van de jonge plant plukt, heb je een mooi bommetje vitamine A en C en ijzer. De brandnetel speelt niet toevallig een rol in volksmiddeltjes: naar het schijnt verlaagt het eten ervan de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. In allerlei mythen speelt brandnetel een grote rol. De Tibetanen zeggen dat Milaraspa, de heilige dichter, uitsluitend leefde op satuk (brandnetelsoep) tot hij uiteindelijk zelf groen werd. Ook de Ierse heilige Columba, die in de zesde eeuw leefde, knielde in eerbied voor brandnetelsoep.

Het beste moment om brandnetels te plukken is de lente. Ze zijn nog jong, en de ideale pluklengte is zo’n 20 centimeter. Als ze langer of ouder zijn pluk je alleen de toppen. Je moet ze snel verwerken, omdat de bladeren snel verslappen.

Brandnetelsoep

Doorgaans wordt brandnetel gebruikt in soep of thee, maar je kunt er ook een pesto van maken of ze gebruiken in een omelet zoals ook met spinazie kan.

Als je de bladeren gebruikt voor de soep, hoef je ze alleen maar af te spoelen en in het water of de bouillon mee te koken. Voor andere toepassingen moet je ze eerst 2 à 4 minuten blancheren: zo raak je het mierzuur in de brandharen kwijt. Het water waarmee je blancheert hoef je niet weg te gooien, dat is nu brandnetelthee. Spoel de geblancheerde bladeren vervolgens onder koud water af en droog ze in een doek. Daarna kun je ze eventueel zelfs invriezen. Ook een toepassing: droog de versgeplukte bladeren in een oven op circa 50 graden (niet heter, anders verbranden ze) gedurende enkele uren.

Laat daarbij de ovendeur op een kier staan, zodat het vrijgekomen vocht kan ontsnappen. Doe de gedroogde bladeren in een afsluitbare pot en maak er later thee van.

Dit verhaal van Jaques Hermus verscheen eerder in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht