Zorg

Down syndroom poli voor volwassenen

Volwassenen met Down syndroom kunnen voortaan op één plek binnen één afspraak diverse gezondheidscontroles krijgen. Op Wereld Down syndroomdag, 21 maart, is de poli Downsyndroom 18+ officieel van start gegaan. Dit is een uniek initiatief voor de drie Noordelijke provincies.

Downsyndroom

Op de poli doet een team van specialisten een ochtend gezondheidscontroles bij volwassenen met het Down syndroom. Het team bestaat uit een arts verstandelijk gehandicapten, orthoptist,  fysiotherapeut, logopedist, diëtist en gedragswetenschapper. De controles zijn specifiek gericht op  gezondheidsproblemen die voorkomen bij het Syndroom van Down.

Problemen Down Syndroom

De kans op deze problemen is  relatief groot. Voorbeelden zijn gedragsveranderingen, afwijkingen aan de schildklier en problemen met horen en zien.

Samenwerking Martini Ziekenhuis

Gehandicapteninstelling NOVO heeft de nieuwe poli in samenwerking met het Martini Ziekenhuis ontwikkeld. De poli sluit  namelijk aan op de poli Down 18- van dit ziekenhuis. De artsen van deze poli dragen hun 18+ patiënten voortaan over aan de poli van NOVO.

Verwijzing

Verwijzing naar de poli gebeurt via de huisarts. Alle huisartsen in de drie Noordelijke provincies  worden hierover geïnformeerd. Rechtstreeks aanmelden kan ook. Als na het bezoek aan de poli  vervolgonderzoek of behandeling nodig is, kan men zelf een zorgverlener of ziekenhuis in de eigen  regio kiezen. De poli Down syndroom 18+ is gehuisvest bij NOVO aan de Akeleiweg in Groningen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht