Zorg

Advies: Zwem niet in rivieren en kanalen

Het is met het warme weer ongetwijfeld verleidelijk voor sommigen maar Rijkswaterstaat raadt het, zoals elk jaar weer, af. Zijn advies is: zwem niet in rivieren en kanalen.

zwemmen, kinderen, waterHet kan erg gevaarlijk zijn, stelt de organisatie die er op wijst dat er jaarlijks gewonden en doden te betreuren zijn.

Omdat de temperatuur van het water onverwacht kan wisselen door stroming en plotselinge diepte, kunnen zwemmers kramp krijgen en onderkoeld raken. ,,Soms is het dan lastig of zelfs onmogelijk om nog verder te zwemmen”, stelt Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat wijst ook opnieuw op het gevaar van boten die voorbij varen; die hebben een zuigende werking. ,,Zwemmers verliezen het van de sterke stroming en draaikolken die daardoor ontstaan. Het kan gebeuren dat iemand die veilig in ondiep water denkt te staan, wordt meegetrokken met het terugtrekkende water.”

Volgens Rijkswaterstaat is het overigens op veel plaatsen niet alleen gevaarlijk, maar ook verboden om te zwemmen. Mensen die het toch doen kunnen een boete van 140 euro krijgen. (ANP)

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht