Voeding

Wat doet hitte met het lichaam? Drink, ook als je geen dorst hebt

Extreme hitte is een gezondheidsrisico, vooral voor de allerzwaksten. Wat gebeurt er in ons lichaam als het zo warm is?  Als de temperatuur van ons lichaam daarbij boven de 37 graden komt, kan het moeilijk functioneren. Dus doet onze innerlijke thermostaat er alles aan om rond die basistemperatuur te blijven, door hitteafgifte door de huid en het verdampen van vocht. Als de buitenlucht even warm is als ons lichaam, lukt koelen alleen door heel veel zweten.

drinken, water, bronwater

Bron: ANP PHOTO/ Lex van Lieshout

Hein Daanen is thermofysioloog, kenner van hitte-effecten op ons lijf; hij werkt bij TNO en VU. Als hij  één ding op het hart wil drukken is het: drinken, drinken, drinken. “Een lichaam dat is getraind in zweten, past zich aan de omstandigheden aan, dat koelt zichzelf dus af door steeds meer te gaan zweten. Daarom is de constante aanvoer van vocht zo belangrijk.” Als je dorst hebt, ben je te laat: dan ben je al licht uitgedroogd. “Drink ook als je geen dorst hebt.”

Niet gewend

Zeker voor mensen die niet aan de hitte gewend zijn, is ons fysiologisch hittebestrijdingsmechanisme zoals Daanen zegt toch ‘nog wat beperkt’. We moeten dus ook ons gedrag aanpassen. Daarom noemt hij het Nationaal Hitteplan, waaraan hij meeschreef, ook zo belangrijk. “Ook al vinden sommige mensen dat wat betuttelend; er zijn onderzoeken gedaan die uitwijzen dat er levens mee worden gered.”

Daanen: “Voor de meeste mensen is de warmte gewoon een bron van plezier, maar door de belasting vallen er ook extra doden. Vaak oudere mensen, van wie velen die medicatie slikken tegen hoge bloeddruk. En het zijn niet alleen de mensen die al zo zwak waren dat ze een paar dagen later toch wel gestorven zouden zijn; vijf procent van die doden zou zonder hitte niet binnen drie maanden gestorven zijn.” Al is de doodsoorzaak vaak niet precies bekend, duidelijk is dat oude mensen vaak minder gevoelig zijn voor hitte en koude: ze voelen het dus soms niet als ze oververhit raken.

In 2003, de heetste zomer ooit op het noordelijk halfrond, stierven in Europa meer dan 30.000 mensen aan de hitte, waarvan de helft in Frankrijk en waarschijnlijk duizend in Nederland. De World Meteorological Organisation denkt dat het aantal hittedoden in de komende twintig jaar zal verdubbelen vanwege klimaatverandering. ‘Het lichaam past zich aan en koelt zelf door te zweten’ Hitte Temperaturen zijn een aanslag op je lijf.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht