Zorg

De zon mijden is dodelijker dat je denkt

De Engelse dermatoloog en wetenschapper Richard Weller waarschuwt dat het mijden van zonlicht op veel meer manieren dodelijk is dan mensen zich realiseren. Zonlicht maakt niet alleen het alom geprezen vitamine D aan in het lichaam, maar ook stikstofoxide. Deze stof verwijdt bloedvaten en houdt zo onder meer de bloeddruk onder controle. Hoge bloeddruk is ’s werelds grootste veroorzaker van vroegtijdig overlijden en ziektes, omdat het leidt beroertes en hartfalen.

zon

Via de huid naar het bloed

Zelfs een kleine verlaging van de bloeddruk zal het aantal slachtoffers van beroertes en hartaanvallen verlagen. ,,Zonlicht zou dat zomaar kunnen doen. Door dat de huid na blootstelling aan zonlicht stikstofoxide vrijlaat in het bloed”, onderzocht Richard Weller, dermatoloog aan de University of Edinburgh. Hij onderzocht met zijn team de effecten van zonlicht en publiceerde de resultaten in het wetenschappelijke tijdsch

rift My New Scientist. Daarin stelt hij dat het tijd is om onze blootstelling aan zonlicht te herzien, aangezien de positieve gezondheidseffecten verder gaan dan alleen de aanmaakt van vitamine D.

Beter sportprestaties door UVA

Het onderzoeksteam van dermatoloog Weller kijkt in de breedte naar de effecten van stikstofoxide op het lichaam. ,,We onderzochten afgelopen jaar of de blootstelling aan UVA effect heeft op de prestaties van wielrenners tijdens tijdritten. Uit de studie bleek dat hun prestaties significant sneller waren na de blootstelling aan zonlicht, maar enkel wanneer ze op voorhand nitraatsuppletie namen. We denken dat dit komt door de toegenomen hoeveelheid stikstofoxide in de bloedcirculatie. Dit verwijdt de bloedvaten en daardoor kan er meer zuurstof door de spieren gaan”, beschrijft Weller. Ondersteund door de Britse hartstichting heeft Weller een nieuwe studie opgezet om de kijken of dagelijkse blootstelling aan UVA kan worden ingezet om een hoge bloeddruk te behandelen.

Nieuwe inzichten

Teveel zonlicht staat erom bekend huidkanker te kunnen veroorzaken, maar het ligt veel ingewikkelder dan dat, stelt de dermatoloog: ,,Dermatologen zijn terughoudend om hun voorzichtige omgang met zonlicht te veranderen. Echter de brede voordelen van zonlicht kunnen niet langer genegeerd worden”, aldus Weller. Zonlicht is meer dan vitamine D en stikstofoxide zou wel eens een nóg belangrijker eigenschap kunnen zijn voor de positieve gezondheidseffecten bij blootstelling aan zonlicht, aldus de nieuwe inzichten.

Blootstelling aan ultraviolette stralen gebeurt via de zon buiten en/of via zonneapparatuur, welke binnen de EU zijn gecontroleerd en goedgekeurd. Beide bronnen geven hetzelfde licht, een combinatie van UVA en UVB. Wanneer dit UV-licht op de huid komt, vinden er processen plaats in het lichaam zoals de aanmaak van vitamine D, het afscheiden van stikstofoxide naar het bloed en een toename van het gelukshormoon endorfine.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht