Beweging

Hitteplan – De Hardroker ( Jacob Stelwagen)

De afgelopen week struikelde ik al vroeg. Over het woord hitteplan om precies te zijn. Ik vind het een vreemd woord. Een aanvalsplan is een plan om aan te vallen, een reorganisatieplan een plan om te reorganiseren, maar een hitteplan? 

Warmte2

Hittebestrijdingsplan moet het zijn en dan nog zou ik er over struikelen. Ik heb me verbaasd over mensen die vloeken, dat het veel te warm is om een koffer in te pakken voor een reis naar het nog veel hetere Egypte, Spanje of Griekenland. Dat laatste is trouwens helemaal geen goed idee. Je reist nu met een koffer vol euro’s daarheen en komt twee weken later misschien wel met een koffer vol waardeloze drachmes terug. Een euro is meer dan driehonderd drachmes. Dat gaat nooit passen. Bovendien is het te warm om die koffer mee te sjouwen, want het is warm.

Omdat het warm is, al bijna een hele week, gaat het de hele dag nergens anders meer over. Ik heb geen enkel gesprek gevoerd waarin het woord warm niet minstens veertig keer voorbijkwam. Wat is het warm hè? Ja, heel warm. Zou het door de temperatuur komen? Ja, dat denk ik wel, dat het daarom zo warm is. Warm hè? Ik zie op Facebook dat Jan het ook warm heeft en in Holwerd is het ook warm en in Lemmer is het ook warm. Gelukkig kreeg ik het advies om niet te gaan hardlopen, omdat het zo warm was. Nou ja, het mocht wel, maar alleen ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Dat vind ik geen serieuze opties. ’s Ochtends vroeg betekent voor mij midden in de nacht opstaan en ‘s avonds laat slaap ik al, omdat ik ’s ochtends ook zonder die martelarij al vroeg genoeg ben.

Overdag is het warm. Heel warm. Ga je nog met vakantie? Ja, naar Marokko. Is het daar niet warm dan?Jawel, maar dat is heel andere warmte hoor. O, andere warmte, dan is het goed. Het is hier ook warm hè? Ja, heel warm. Ik had dus een persoonlijk hittebestrijdingsplan nodig en dat had ik ook wel. Zelf bedacht. En uitgevoerd. Mijn woonkamer, zicht op het oosten en nooit warmer dan 23 graden, speelde daarin een belangrijke rol. Een fles koude cola, de tv en een stuk of drie afstandsbedieningen maakten het plan helemaal compleet. Ik vond het een goed plan en dat vind ik nog steeds. Met het oog op de warmte dan. Waar in het hitteplan zich het hardlopen bevindt? Goede vraag en ik heb ook een heel goed antwoord, maar ik wil er even niet over praten. Te warm, want wat is het warm hè? Ja, te warm gewoon. Al bijna een hele week.

Zaterdagavond was ik de op de bruiloft van een collega. Fitte Femke was er ook. Het lukte me redelijk om haar te ontlopen, maar onderweg van buiten (even roken) naar bar (witbier) botste ik bijna tegen haar aan. Vluchten kon niet meer. Of Stelwagen dit weekend zijn kilometers al had gemaakt? Alleen de achternaam. Shit. Ik was aan de beurt, zoveel was me meteen al duidelijk. Nee Femke, want het was warm en bovendien is het zaterdag en het weekend dus nog maar op de helft. Op papier lijkt het redelijk, maar ten overstaan van een soort live versie van de podcast in een te warm (want het was dus warm) partycentrum in Joure kwam ik er niet mee weg. Niet leuk en veel confronterender dan de vooraf opgenomen Femke. Ik heb een beter plan nodig.

Jacob Stelwagen presenteert elke werkdag tussen zes en negen uur ‘s ochtends het radio-programma Fryslân Fan’e Moarn (Omrop Fryslân). Hij rookt, heeft een zittend beroep en doet al jaren niets aan sport. Toch doet hij in het kader van de zomercampagne van de Omrop mee aan het programma Fit Mei Femke en is hij op 13 september deelnemer aan de Simmer Yn Fryslân-loop in Burgum. Zijn vorderingen (of het gebrek eraan) zijn wekelijks te volgen op Gezondheid & Co.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht