Voeding

Hoe gezond is lasagne en pizza uit de supermarkt?

De luxere koelverse pizza’s van de supermarkt ogen weliswaar gezonder, maar zijn dat in de praktijk allerminst. Vaak bevatten ze (veel) te veel zout, vet en calorieën, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Van de in totaal tien salamipizza’s en tien bakken lasagne bolognese die zijn getest, scoorde er geen enkele voldoende.

ILLUSTRATIE - Dik meisje eet een pizza. ANP XTRA ROOS KOOLE

ILLUSTRATIE – Dik meisje eet een pizza. ANP XTRA ROOS KOOLE

Neem de Spianata Romana van Albert Heijn (€5,50). Op de bruine kartonnen doos van de gekoelde pizza prijken verse spinazieblaadjes, walnoten en plakjes zoete salami. Een gezondere keus dan een diepvriespizza, denk je als consument. Maar helaas: de koelverse variant bevat liefst 1100 calorieën (ruim de helft van het totale aantal dat een vrouw per dag gemiddel verbrandt). Ter vergelijking: de salamidiepvriespizza van AH (€1,90) bevat ‘slechts’ 800 calorieën.

De zoutste pizza’s bevatten maar liefst zeven gram zout, terwijl de aanbeveling is om op een hele dag hooguit zes gram zout te eten. Er zitten ook nauwelijks groente op.

Lasagne

In de geteste lasagnes zitten weliswaar minder calorieën, minder zout en veel meer groente, maar wel heel veel verzadigd vet. De minst ongezonde lasagne is een van de goedkoopste uit de test: de Aldi Mama Mancini bolognese. Deze bevat wat minder zout en vet.

De onderzoekers maken wel een kanttekening. Als je zelf pizza salami of lasage bolognese maakt, is die ook vaak behoorlijk zout (kaas, worst) en te vet (gehakt, kaas, bechamelsaus).

De Consumentenbond pleit ervoor de maximale hoeveelheden zout en vet in pizza’s en kant- en klaarmaaltijden aan banden te leggen. Voor andere voedingsmiddelen zijn daarover afspraken over gemaakt tussen de levensmiddelensector en het Ministerie van Volksgezondheid. Voor kant-en-klaarmaaltijden niet.

Welke pizza en lasagne is het gezondst?

pizzaenlasagne

 

(afbeelding Consumentenbond.nl)

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht