Zorg

Ouders vervolgd na niet behandelen ziek kind

Is het strafbaar om je zieke kind niet naar een dokter te brengen? Voor die vraag staat de hoogste rechter in Duitsland. Een moeder en stiefvader zijn aangeklaagd omdat ze hoopten dat vasten en mediteren zouden helpen tegen de taaislijmziekte van een kind. De jongen, inmiddels een volwassen man, verloor 30 kilo en zijn longen raakten onherstelbaar beschadigd.

HarkemaLagere rechters vonden dat de vrouw en haar partner schuldig waren aan mishandeling. Ze kregen allebei drie jaar cel. Daar zijn ze tegen in cassatie gegaan. Ze zouden de jongen tussen 1999 en 2002 niet naar een arts hebben gebracht. Toen hij zestien was, vluchtte hij naar zijn biologische vader. Hij is inmiddels 28 en heeft de zaak aangespannen omdat hij andere kinderen wil beschermen.

Volgens de rechters hielden moeder en stiefvader, een goeroe, hem opzettelijk weg van artsen. De verdachten zijn het daar niet mee eens. De advocaat van de moeder zei dat het de jongen zelf was die niet naar een dokter wilde. Ook mocht hij zelf kiezen of hij zijn medicijnen zou nemen. Zijn moeder wilde hem niet dwingen en dacht oprecht dat ,,esoterische methoden” hem zouden helpen.

De Duitse Hoge Raad boog zich dinsdag over de zaak. Waarschijnlijk doen de rechters woensdag uitspraak. (ANP/DPA)

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht