Voeding

Griekenland – Column diëtiste Janet Noome

Wat is er fijner dan heerlijk ontspannen op een terras onder een parasol aan de waterkant in een klein Grieks vissersplaatsje je lunch gebruiken? En dan ondertussen je ogen goed de kost geven. Die slaperige plaatsjes vind je nog op één van de vele minder bekende eilandjes in de Griekse archipel. Precies daar heb ik in juni mijn vakantie doorgebracht.dn-bb-JanetNoome

Ik moest eraan terugdenken toen ik deze week een moeder met een zoontje bij mij op het spreekuur had. De jongen van 9 jaar komt al enige tijd bij mij.  Waar hij mee tobt is de combinatie van aanleg om te zwaar te worden en het soort eten dat er in het gezin, waarin hij opgroeit, aangeboden wordt. Dat is een mooie formulering voor: teveel kant-en-klaar eten, te vaak snacks en te suikerrijke snoeperijen. Waardoor hij valt in de categorie overgewicht. Des te sneuer omdat een jongen van 9 in het algemeen niet bepaalt wat er gegeten wordt. Hij zit in een afhankelijke positie. Afhankelijk van ouders, grootouders en school om maar eens wat te noemen. Als dan door de moeder ook nog net iets te vaak in het consult gezegd wordt: “patat eten moet toch een keer kunnen (= elke week) …”, “ik geef ranja mee naar school want water lust hij niet”, “Hij lust geen groente want die eet zijn vader ook niet”, “Oma mag hem graag verwennen (met snoep)” en nog wat van die voorbeelden. Tja, dan weet je het wel. Het gesprek gaat dus meestal niet over het lichaamsgewicht van de zoon maar meer over gezond eten voor het hele gezin.

Hoe anders zag ik het op het terras daar in de Griekse zon. Een Grieks gezin bestaande uit vader, moeder en zoon, van ongeveer 8 jaar, zat aan een tafeltje waar ik mooi het zicht op had. Het terras hoorde bij een kleine oorspronkelijke Griekse taverna. Dat betekent meestal een simpele kaart. Simpel in de positieve zin van eenvoudige, zelfgemaakte gerechten met veelal ingrediënten vers uit de streek.  En, zoals we konden zien een Griekse oma in de keuken en haar zoon-op-leeftijd in de bediening. Oma die nog kookte zoals zij dat ooit geleerd had van misschien wel haar oma (observatie bleek juist; ik heb mijn ‘vooroordeel’ gecheckt). Op de lunchkaart stonden geen broodjes ham, kaas, tosti’s of borden patat. Nee, 3 simpele maaltijdsalades, gehaktballetjes met tomaat, gefrituurde courgetteplakken, tzatziki en gebakken visjes (vers gevangen). Allemaal heerlijke Mediterrane gerechten.

De Griekse familie, met allemaal een goed gewicht, bestelde een royale Griekse salade met een bord gebakken courgetteplakken en tzatziki. Hierbij een paar sneetjes stokbrood en 2 liter flessen mineraalwater. Gezellig pratend werd de lunch gedeeld. Wat een genot om te zien hoe heerlijk ze met z’n drieën zaten te eten.  En zoals het zoontje met een klein korstje stokbrood de laatste druppels olijfolie van z’n bord opdepte….

Ik heb dat Griekse mannetje in mijn hart gesloten. En wat steekt zijn Nederlands leeftijdsgenootje daar schril bij af. “Hij lust geen groente en geen water”. Hoezo, niet lusten? Wat een culinaire armoede. En wat een gemis aan echt vers eten met bijbehorende goede voedingswaarde.

We benijden de Grieken nu niet vanwege hun economische situatie maar wat kunnen we jaloers zijn op hun eerlijke traditionele keuken. Wat kunnen we daar nog veel leren!

griekseten

Recept Griekse salade (zie foto)

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 4 tomaten
  • 1 komkommer
  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 10 – 15 zwarte of groene olijven
  • 200 gram feta (liefst een plak)
  •  veel olijfolie en beetje azijn
  •  zout en oregano

Bereiding:

Was de tomaten en snij in grove stukken. Was de paprika en haal de zaadlijst eruit. Snijd de paprika daarna in schijfjes. Was en schil de komkommer. En snijd in plakjes. Maak de ui schoon en snijd in halve ringen. Meng tomaten, paprika, komkommer, olijven en ui in een diep bord, schaal of kom. Olijfolie er royaal over sprenkelen en voeg wat azijn toe. Zout naar behoefte toevoegen. Leg bovenop de salade de plak feta en strooi er wat oregano over. Tot slot op de feta wat olijfolie gieten.

Janet Noome is  diëtist in Emmen. Iedere maand schrijft ze een column voor Gezondheid & Co

 

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht