Zorg

Dementie grootste doodsoorzaak in Nederland

Dementie is met ongeveer 12.500 sterfgevallen doodsoorzaak nummer één in Nederland. In 2014 stierven meer mensen aan dementie dan aan longkanker of een hartinfarct, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Bijna 70 procent van de mensen die overlijden aan dementie is vrouw.

dementeren, dementie, alzheimer

Foto: Danielle van der Heide

Steeds minder mensen overlijden aan een acuut hartinfarct, vorig jaar zo’n 5300, dat zijn er 400 minder (7 procent) dan in 2013.

Sinds de jaren zeventig daalt het aantal mensen dat aan plotseling hartfalen sterft langzaam maar zeker. Dat komt onder meer door meer aandacht voor een hoog cholesterolgehalte, vooruitgang in behandelingen als dotteren en medicijnen en afname van het aantal rokers. Mede daardoor overleven patiënten een acuut hartinfarct en overlijden ze uiteindelijk aan iets anders. (ANP)

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht