Zorg

Explosieve toename van aantal tekenbeten

De onderzoekers verwachten dat in juli een recordaantal van een half miljoen Nederlanders gebeten gaat worden door een of meer teken.

teek, teken, tekenbeten
Daarvan zullen er tienduizend de ziekte van Lyme oplopen en krijgen naar verwachting tussen de 250 en duizend mensen de langdurige variant, chronische Lyme, die slecht te behandelen is.

Meer tekenbeten

In de maand juni was het aantal meldingen van tekenbeten ruim 40 procent hoger dan vorig jaar juni. Ruim 25.000 Nederlanders meldden in die maand een tekenbeet. In mei was het aantal meldingen 27 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.
Dat aantal meldingen kan ook te maken hebben met de bekendheid van Tekenradar.nl en de bereidheid een tekenbeet te melden. Toch valt dat effect mee, meent dr. Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit.

Koud voorjaar

In de maanden maart en april was het aantal meldingen juist lager dan vorig jaar, terwijl er toen veel media-aandacht was vanwege de Week van de Teek in april. Dat lage aantal gemelde tekenbeten in maart en april komt waarschijnlijk door het koude voorjaar.
Dat er dit jaar zo veel teken zijn, komt waarschijnlijk door de vele muizen vorig jaar. In Friesland en Drenthe werd zelfs gesproken van een muizenplaag. Muizen zijn belangrijk voor teken. ,,Als er veel muizen zijn, heeft de teek meer kans een geschikte gastheer tegen te komen’’, zegt Van Vliet.

Waar houden teken van?

Teken houden zich vooral op in bos met lage begroeiing. Ze komen nauwelijks voor op open terrein, zoals weilanden en heidevelden. De beestjes zitten wel veel in tuinen. Een derde van de tekenbeten hebben mensen opgelopen in hun eigen tuin.
Het advies is dan ook niet om bos te mijden. Ook omdat veruit de meeste tekenbeten niet schadelijk zijn. Slechts een op de vijf teken draagt de bacterie Borrelia bij zich. Die besmette teken brengen de ziekte van Lyme lang niet altijd over. Slechts 2 procent van de mensen die een tekenbeet oplopen, wordt daadwerkelijk ziek. Maar omdat zo veel mensen gebeten worden, gaat het altijd nog om vele duizenden patiënten.
Het aantal teken en het aantal mensen dat lijdt aan de ziekte van Lyme stijgt al sinds er in 1994 is begonnen het aantal teken en tekenbeten bij te houden. De onderzoekers vragen mensen bij wie Lyme wordt vastgesteld om mee te doen met het Tekenradar-onderzoek. Daarmee hopen de onderzoekers vooral ook meer te weten te komen over chronische Lyme, zodat deze variant van de ziekte in de toekomst mogelijk voorkomen kan worden.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht