Zorg

‘Ik ga gewoon door!’ – Column Mariëlle de Vries

Terugkijkend op een jaar vol innerlijke strijd, kan ik eigenlijk maar een ding concluderen. Het gaat goed. Veertien kilo lichter is meer dan tien procent van het lichaamsgewicht waarmee ik begon, verloren. Natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn en zijn er nog steeds mensen die menen mij te moeten vertellen dat ik af moet vallen. Het enige wat ik kan doen is glimlachen. Ik weet waar ik vandaan kom en ik weet waar ik heen wil.

Marielle de Vries (Foto: Myrte Venema)

Marielle de Vries (Foto: Myrte Venema)

Let wel, dit zijn geen mensen die mij de laatste maanden hebben zien veranderen van een nog steeds wat onzekere vrouw, naar iemand die na tien jaar eindelijk onder de honderd kilo weegt. En dat ook blijft doen. Lekker in haar vel zit en niet loopt te steunen en te kreunen met 33 graden en een hoge luchtvochtigheidsgraad. Nee het zijn die, die vinden dat ze opmerkingen mogen maken over mijn lijf, omdat ik nog steeds TE dik ben. En natuurlijk weet ik dat zelf ook. Het zijn wildvreemden die dit doen en vinden dat ze dit mogen doen. Het verschil met een jaar geleden is dat ik me nu minder aangesproken voel. Toen vond ik mezelf een loser, omdat het allemaal niet lukte en iedereen wel een mening over mij leek te hebben.

En nu? Ik heb nog steeds dagen dat het minder goed gaat met mijn eetpatroon. Dat ik vergeet te eten, teveel eet, of juist te weinig. Dat laatste is eveneens funest voor mijn lijf, want dan heb ik de neiging om te gaan snaaien. Gelukkig heb ik contact met een aantal lotgenoten. We steken elkaar een hart onder de riem als het slechter gaat en juichen elkaar toe wanneer het goed gaat. Ik weiger mezelf minderwaardig te voelen omdat ik nooit zal voldoen aan het ideaalbeeld van mensen die vinden dat ze mij mogen fatshamen. De energie die het mij kost om daaraan te voldoen, kan ik beter in mijzelf steken en in mijn reis om op mijn ideaalgewicht te komen. En is dat die 65 kilo die ik volgens de tabellen zou moeten wegen? Absoluut niet. Ik ga voor de 78 kilo. Dan ben ik tevreden.

Wanneer ik dat doel haal? Geen idee. Ik maak er geen wedstrijd meer van om in korte tijd zoveel mogelijk gewicht te verliezen en zo snel mogelijk rond dat gewicht te komen. Het kan een jaar duren, twee jaar en misschien zelfs langer. Afvallen is geen hardloopwedstrijd, minder snel maakt dat het eraf blijft. Dus ik ga gewoon door, met ups en downs. In mijn eigen tempo.

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht