Zorg

Hoe kun je de ziekte van Lyme krijgen?

Juli is een topmaand voor teken. Een half miljoen Nederlanders wordt deze maand door een teek gebeten, verwacht het RIVM, veel meer dan in voorgaande jaren. Het instituut waarschuwt voor de beestjes die 2 procent van hun slachtoffers met de ziekte van Lyme besmetten. Je lijf controleren na een bezoek aan het bos is het enige wat helpt.

teek

Waar komen al die teken vandaan?

Het aantal teken in Nederland is de afgelopen 20 jaar alleen maar toegenomen. Dat heeft te maken met klimaatverandering: het voorjaar begint eerder en de nazomer duurt langer, waardoor teken langer actief zijn. Zij kunnen zich laven aan een toegenomen aantal reeën in ons land, belangrijke gastheren voor de teek.

Een muizenplaag zorgt dit jaar vermoedelijk voor een extra voedingsbodem. ,,Er zijn heel veel meer muizen in Nederland. Daardoor kunnen teken makkelijker aan bloed komen om zich te voeden,” weet onderzoeker Kees van den Wijngaard van het RIVM.

Meer teken betekent meer zieken. Het aantal patiënten dat zich met de ziekte van Lyme bij de huisarts meldde, verviervoudigde de afgelopen 20 jaar.

Hoe voorkom ik dat ik een tekenbeet oploop?

Je kunt een T-shirt met lange mouwen en een lange broek aandoen, als je de natuur in trekt. Je kunt struinen door het hoge gras vermijden. En je kunt je broek in je sokken stoppen. ,,Het helpt, maar veel mensen willen er niet aan. Zelfs met je broek in je sokken moet je jezelf controleren als je uit het bos of de duinen komt.” Alleen met controleren voorkom je een hoop ellende. Kijk vooral warme, vochtige plekken als oksels, liezen en bilspleet goed na, want daar kruipt de teek het liefst naartoe. En een teek komt zelden alleen. ,,Merk je één teek op, zoek dan vooral nog even door.”

Hoe kan ik de teek het beste verwijderen?

Met een pincet pak je het beestje zo dicht mogelijk bij je eigen huid en je trekt hem langzaam recht omhoog tot hij loslaat van de huid. Dat is de beste manier, maar belangrijker is dat je de teek zo snel mogelijk verwijdert. ,,Wacht niet tot je de volgende dag bij de huisarts terecht kunt. Het is nog beter om het beestje met je nagel los te peuteren dan niks te doen. Het is echt niet zo erg als het snuitje afbreekt, want de bacterie die Lyme veroorzaakt, zit in het lijfje. Hoe eerder je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans is dat je de ziekte van Lyme krijgt.”

Wat gebeurt er als ik toch de ziekte van Lyme krijg?

Zo’n 20 procent van de teken draagt de Borrelia-bacterie bij zich; van de mensen met een tekenbeet krijgt zo’n 2 procent de ziekte van Lyme. Wees alert op een rode kring of vlek op de plek waar je gebeten bent door een teek. Dat is vaak het eerste stadium van de ziekte van Lyme. Andere symptomen kunnen gewrichtspijnen, hartritmestoornissen of een aantasting van het centrale zenuwstelsel zijn.

De meeste gevallen herstellen na een antibioticakuur variërend van 10 dagen tot een maand, weet internist Joppe Hovius van de Lyme-poli bij het AMC. Sommige mensen houden ook na een behandeling last van klachten. Het AMC wil samen met het RIVM en twee andere ziekenhuizen onderzoeken hoe dat komt. ,,De Borrelia-bacterie kan een chronische infectie veroorzaken. Hoe langer de klachten duren voordat de juiste behandeling is gevonden, hoe moeilijker je van die klachten af komt.” Met Europese collega’s doet Hovius onderzoek naar een vaccin dat mensen kan beschermen tegen teken.

Simone Cober (26)

Een rode kring heeft ze nooit op haar lijf ontdekt. Van onverklaarbare kwalen krijgt Simone Cober uit Gennep wel last: ze slaapt slecht, is constant moe, kampt met een hardnekkige oorontsteking. Op haar 16de krijgt Simone de ziekte van Pfeiffer. ,,Dat komt veel voor bij mensen met Lyme,” weet ze nu. Als de Pfeiffer is geweken, wordt de vermoeidheid niet minder, integendeel. Ook krijgt de jonge vrouw last van uitvalsverschijnselen in haar benen, opgezwollen gewrichten en geheugenproblemen.

Via de diagnoses ME en wekedelenreuma komt ze pas begin 2014 uit bij de ziekte van Lyme. ,,Dat deed bij mijn moeder een belletje rinkelen. Toen ik 10 jaar was, vonden we thuis een volgezogen teek op de grond, die moet een tijdje op mijn lichaam gezeten hebben.”

Met een zware antibioticakuur is Simone behandeld tegen Lyme. ,,In mijn beleving heb ik me daarna een hele tijd goed gevoeld. Mijn vriend en ik hebben vorig jaar een huis gekocht en daar heb ik zelf kunnen klussen. Op mijn eigen manier, ik moest wel een middagdutje doen.”

Maar in het voorjaar krijgt ze de griep, die bij haar extra hard aankomt. Ze belandt in een rolstoel, ligt dagen op bed met de luiken dicht. Nu is ze weer op de weg terug. ,,Ik heb stapje voor stapje het lopen opgebouwd. Ik doe nu 2 uur per week vrijwilligerswerk; ik had het nooit verwacht, maar daar ben ik hartstikke tevreden mee. Afspraken maak ik alleen onder voorbehoud, want ik kan niet vooruit plannen. Maar ik wil niet alleen maar ziek zijn, ik wil ook mooie herinneringen maken.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht