Beweging

Buurvrouw – De hardroker Jacob Stelwagen

Ik was nog maar twee minuten binnen. De deur had ze meteen achter mij gesloten en we waren met zijn tweeën in de kamer. “Broek uit,” zei mijn niet onaantrekkelijke voormalige buurvrouw. Daar was geen woord Chinees bij en bovendien klonk ze zo streng, dat ik meteen gehoorzaamde. Ik gooide de broek op een stoel en stond in alleen een boxershort en een t-shirt voor haar. Nog voor ik iets kon zeggen (“Maar niet onaantrekkelijke voormalige buurvrouw, wat doet u nu?” was eigenlijk ook het enige dat in me opkwam), knalde er een tweede commando door de ruimte: “Liggen!”

 

Tapen

Ik gehoorzaamde opnieuw. Waarom ook niet? Er zijn erger dingen die een hardroker kunnen overkomen. Daar lag ik dan dus, halfnaakt op mijn rug op een bank. Ze bewoog met haar wijsvinger over mijn rechterbeen. Eerst het onderste deel, daarna verplaatste ze haar vinger (of was het haar hand) steeds iets verder naar boven. En weer naar beneden. En weer naar boven. Langzaam maar zeker begon ik, eigenlijk voor het eerst, de lol in te zien van mijn escapades in het kader van Fit Mei Femke.

Ik ontspande en deed mijn ogen dicht. Ik voelde haar hand langs de binnenkant van mijn been naar beneden glijden. Bij mijn rechterknie stopte ze. Ik voelde haar duim, ik denk dat het haar duim was tenminste, en meteen daarna hoe ze die duim hard ergens tegen die knie drukte. Of er inboorde, want zo voelde het meer. Ik dacht opnieuw iets als… “Maar niet onaantrekkelijke voormalige buurvrouw, wat doet u nu?” Dat zei ik echter niet. Het enige, dat over mijn lippen kwam, was: “Au!” En nog wat woorden die ik hier niet met jullie deel, omdat ik niet wil dat mijn kinderen die woorden ook gaan gebruiken. Nu wist ik wel, dat mijn niet onaantrekkelijk voormalige buurvrouw alle drie delen ‘Vijftig tinten grijs’ had gelezen. Dat zijn honderdvijftig tinten in totaal en ik begon te vrezen, dat ze begonnen was al die opgedane kennis op mij te botvieren. Ik voorzag een lange, pijnlijke ervaring.

Had ik al verteld, dat mijn niet onaantrekkelijke voormalige buurvrouw fysiotherapeut is? Of manueel therapeut. Of cesartherapeut. En dat dit verhaal anders dan het misschien tot nu toe lijkt wel degelijk met mijn poging tot hardlopen te maken heeft? Ik geloof het niet. Ik weet ook niet in hoeverre het een verschilt van het ander, maar als ik dat gegeven meteen in de eerste zin had prijsgegeven, waren jullie na twee zinnen al afgehaakt. Nu houden jullie het al drie alinea’s vol. Goed. De setting was deze. De niet onaantrekkelijke voormalige buurvrouw is iets dat eindigt op therapeut en dat te maken heeft met het menselijk lichaam. Mijn lichaam in dit geval. Een klein deel van dat lichaam slechts: de rechterknie.

Oorzaak? Ik zet mijn rechtervoet blijkbaar zo neer, dat ik mijn knie dwing alle klappen op te vangen en dat zijn er nogal wat. Gevolg? Overbelasting. Nu al. Een podcast van Femke en normaal bewegen is drie dagen eigenlijk niet aan de orde. De oplossing? De niet onaantrekkelijke buurvrouw hard laten drukken op het gewricht, tot het moment waarop ik begin te roepen dat ik haar eigenlijk helemaal niet meer zo aardig vind na toch wel een veelbelovend begin. Het resultaat? Tape. Veel tape. Blauwe tape. Heel veel knalblauwe tape. Dankzij deze sessie zie ik er nu uit… Correctie, dankzij deze sessie zie ik er nu helemaal niet meer uit. Ik dacht dat het na die felgele schoenen niet erger kon, maar verdomd… Het is haar gelukt. Half smurf, half mummie, beter kan ik mijn spiegelbeeld op dit moment niet beschrijven.

Nog dezelfde avond probeerde ik of ik nu zonder pijn kon lopen. Dat lukte. Mijn nieuwe buurvrouw sloeg het hoofdschuddend gade en bekeek de wonderlijke creatie, die haar hobbelend en kuchend passeerde. Ze glimlachte meewarig: “Maar buurman, wat doet u nu?”

Jacob Stelwagen presenteert elke werkdag tussen zes en negen uur ‘s ochtends het radio-programma Fryslân Fan’e Moarn (Omrop Fryslân). Hij rookt, heeft een zittend beroep en doet al jaren niets aan sport. Toch doet hij in het kader van de zomercampagne van de Omrop mee aan het programma Fit Mei Femke en is hij op 13 september deelnemer aan de Simmer Yn Fryslân-loop in Burgum. Zijn vorderingen (of het gebrek eraan) zijn wekelijks te volgen op Gezondheid & Co.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht