Zorg

Een depressie door autisme

Bram (32) heeft autisme. Nadat hij was afgestudeerd durfde hij niet te solliciteren. Hij raakte uiteindelijk in een sociaal isolement. Vanaf zijn jeugd kreeg Bram te horen dat hij anders was. ,,Op de basisschool merkte ik dat ik het moeilijk vond om contact te leggen. Om met mijn klasgenoten te communiceren. Op de middelbare school werd ik veel gepest. Pas op het hoger onderwijs wist ik mijn draai te vinden.

2013-12-11 15:46:18 ILLUSTRATIE DEN HAAG - Een jeugdhulpverlener helpt een jongen met zijn dagschema. ANP XTRA ROOS KOOLE

ANP XTRA ROOS KOOLE

Ik kon mij volledig storten op de lesstof. Getallen, cijfers, structuur; dat was mijn wereld!” ,,Ik had mijn diploma accountancy op zak. Cum laude afgestudeerd en klaar om aan het werk te gaan. Ik had brieven gestuurd en werd direct bij twee bedrijven uitgenodigd. Maar het idee dat ik op sollicitatiegesprek moest, deed bij mij het angstzweet uitbreken. Ik heb de gesprekken op het laatste moment afgezegd.”

Angst

Daarna ging Bram nauwelijks de deur meer uit. Zijn dagen bestonden uit lezen, gamen en slapen. ,,Ik voelde me in die tijd ontzettend ongelukkig.
Alsof het ineens tot me doordrong dat ik niet klaar was voor de “grote wereld”. Ik had nooit mensen om mij heen. Alleen mijn ouders kwamen soms langs voor een kopje koffie.”

Inzicht in je eigen gedachtengang

Bram zijn ouders zagen dat het steeds slechter met hem ging. Bram: ,,Mijn vader zei dat ik hulp moest zoeken, dat ik misschien wel depressief was. De huisarts verwees me door naar GGZ Friesland. Na onderzoek kwam naar voren dat ik een vorm van autisme heb, een Autisme Spectrum Stoornis. Dit uitte zich bij mij vooral in moeilijk kunnen communiceren. Het sociale gedrag dat voor anderen heel logisch is, was voor mij hogere wiskunde.”
,,Tijdens mijn behandeling kreeg ik inzicht in mijn stoornis, hoe mijn gedachten werken. Ook kreeg ik tips over hoe om te gaan met sociale contacten. Die combinatie was voor mij erg effectief.”

Solliciteren

Na twee maanden in behandeling besloot Bram opnieuw te solliciteren en het was meteen raak. ,,Ik heb tijdens het eerste gesprek meteen verteld dat ik een vorm van autisme heb. Dit werd erg gewaardeerd en mijn baas wilde daar graag rekening mee houden. Ik kreeg een eigen kantoortje waar ik me helemaal op mijn werk kan storten.” Het sociale contact met zijn collega’s verloopt goed. ,,Het komt nog wel eens voor dat ik een sarcastische opmerking té letterlijk interpreteer. Vroeger schaamde ik mij hiervoor. Tegenwoordig kan ik hier na afloop smakelijk om lachen.”

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht