Zorg

Aidsepidemie kan in 2030 voorbij zijn

Een gezamenlijke inspanning de komende vijf jaar kan ervoor zorgen dat de aidsepidemie in 2030 is beëindigd. Dat schrijft UN Aids, het programma van de Verenigde Naties dat werkt aan de bestrijding van hiv en de ziekte aids.

Archieffoto: Pep Bonet

Archieffoto: Pep Bonet

In het rapport van de organisatie staat dat de aanpak van het virus en de behandeling van de ziekte op schema liggen. Momenteel hebben ruim vijftien miljoen mensen een behandeling ondergaan. Dat meldt de Britse omroep BBC dinsdag. In 2000, toen de Verenigde Naties hun eerste doelen voor de bestrijding van de ziekte opstelden, kregen bijna 700.000 mensen een behandeling. In dat jaar werd wereldwijd omgerekend 4,35 miljard euro aan de bestrijding van aids uitgegeven. Dat bedrag was in 2014 opgelopen tot ruim 18 miljard euro.

UN Aids meldt dat de afgelopen vijftien jaar in de hele wereld dertig miljoen nieuwe gevallen van hiv zijn ontdekt en bijna acht miljoen mensen stierven aan aids-gerelateerde ziekten. De cijfers laten volgens de Verenigde Naties een dalende trend zien. De ziekte woekert overigens nog steeds het hevigst in Midden-Afrika. Van de ruim 36 miljoen mensen die wereldwijd het virus onder de leden hebben, komt liefst 66 procent uit deze regio.

Al met al beschouwen de VN de resultaten in het gevecht met het virus als hoopgevend. Wil de wereld anno 2030 met aids hebben afgerekend, dan zijn volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon de komende vijf jaar cruciaal. Hij moedigt de lidstaten aan een doorslaggevende financiële inspanning te leveren om de strijd te winnen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht